Dania mięsneObiady

Klopsiki w sosie koperkowo-serowym

Lubisz klopsiki, tylko  szukasz pomysłu na jakiś fajny sos, który by idealnie do nich pasować? 🙂 Polecam je wykonać w aromatycznym sosie koperkowo serowym. Podajemy z ulubionymi dodatki, lecz ja proponuję pieczone ziemniaczki i surówkę z marchwi.

Przepis na: Klopsiki w sosie koperkowo-serowym

 Łącznie: 40 min

 Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego np. wołowo-wieprzowe
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
  • 1 bułka kajzerka
  • 3 ząbki czosnku

Sos koperkowo-serowy:

  • 150 ml śmietanki 30 %
  • natka świeżego koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli, pieprzu
  • 5 dag startego sera żółtego

Mielone mięsko mieszamy wraz z pieprzem, solą, przyprawą do mięsa mielonego, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz namoczoną kajzerką. Całość mieszamy i rękami ugniatamy klopsiki.

Na rozgrzaną patelnię wraz z małą ilością tłuszczu smażymy przez kilka minut klopsiki z obu stron. Po tym czasie wlewamy śmietankę kremówkę, posiekany drobno koperek, przeciśnięty ząbek czosnku. Dusimy pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy starty ser i dusimy jeszcze przez kilka minut. Podajemy z ulubionymi dodatki, lecz ja proponuję pieczone ziemniaczki i surówkę z marchwi.

Smacznego!


Print Friendly, PDF & Email
Tagi