Klopsiki w sosie koperkowo-serowym

4.8/5 (116 ocen)

Ilość porcji

4

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

40 min

Klopsiki w sosie

Lubisz klopsiki i szukasz pomysłu na jakiś fajny sos, który by idealnie do nich pasować? 🙂 Dobrze się składa! Koniecznie wypróbuj moje pyszne klopsiki w sosie koperkowo serowym. Do tego pieczone ziemniaki i np. marchewka z groszkiem… Coś pysznego!

Pulpety w sosie koperkowym

Domowe klopsiki w sosie koperkowym to pyszny pomysł na obiad! W moim domu są uwielbiane. Te proste do przygotowania pulpety w sosie można przygotować spokojnie na kilka dni do przodu.

Przepis na: Klopsiki w sosie koperkowo-serowym

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego np. wołowo-wieprzowe
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
  • 1 bułka kajzerka
  • 3 ząbki czosnku

Sos koperkowo-serowy:

  • 150 ml śmietanki 30 %
  • natka świeżego koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli, pieprzu
  • 5 dag startego sera żółtego
Wyślij emailem

Klopsiki w sosie koperkowo-serowym - przepis krok po kroku


Jak zrobić pulpety w sosie?

Mielone mięso mieszamy wraz z pieprzem, solą, przyprawą do mięsa mielonego, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz namoczoną kajzerką. Całość mieszamy i rękami ugniatamy klopsiki.

Na rozgrzaną patelnię wraz z małą ilością tłuszczu smażymy przez kilka minut klopsiki z obu stron. Po tym czasie wlewamy śmietankę kremówkę, posiekany drobno koperek, przeciśnięty ząbek czosnku. Dusimy pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy starty ser i dusimy jeszcze przez kilka minut. Podajemy z ulubionymi dodatki, lecz ja proponuję pieczone ziemniaczki i surówkę z marchwi.

Smacznego!


Klopsiki w sosie koperkowo-serowym

Klopsiki w sosie

Klopsiki w sosie

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 116

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments