Kajzerki z sezamem i makiem

4.7/5 (25 ocen)

Ilość porcji

12

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

80 min + pieczenie

Kajzerki

Opis przepisu

Ostatnio przygotowywałam swoje pierwsze w życiu kajzerki i powiem Wam, że wyszły świetne! Dzisiaj zrobiłam je od nowa tylko tym razem wykonałam je z sezamem oraz makiem. Taka ciepła, domowa kajzerka wyciągnięta prosta z piekarnika w połączeniu z pysznym dżemem stanowi połączenie idealne <3

Przepis na: Kajzerki z sezamem i makiem

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 200 ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 60 g masła, roztopionego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko roztrzepane widelcem
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki suchego maku

Dodatkowo:

Wyślij emailem

Kajzerki z sezamem i makiem - przepis krok po kroku


Krok 1

Kajzerki

Do kubka kruszymy drożdże (20 g), dodajemy cukier (1 łyżka) oraz letnią wodę (100 ml), mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.  


Krok 2

Kajzerki

Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę (450 g), roztopione masło (60 g), 1 jajko, pozostałą wodą (100 ml), sól (1/2 łyżeczki) oraz wyrośnięty rozczyn, całość zagniatamy. Gdy ciasto będzie już elastyczne (ja ok. 10 minut wyrabiałam) to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum 60 minut do wyrośnięcia. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Dzielimy je na 12 równych części, stolnicę podsypałam lekko mąką, wyrobiłam kulki, które łyżką lekko ponacinałam w kształt kajzerki tworząc na niej “wiatraczek”. Bułeczki przykryłam ściereczką i zostawiłam na jakieś 10 minut żeby się troszkę napuszyły. Wszystkie bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Część z nich posypujemy sezamem.


Krok 3

Kajzerki

Drugą część posypałam makiem, a kilka zostawiłam “bez niczego”. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st. C, przez 15-18 minut aż do momentu kiedy będą pięknie rumiane. Studziłam na kratce.


Kajzerki

Kajzerki

Kajzerki

Kajzerki

Kajzerki

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 25

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Alicja
Alicja
2 lat temu

A ile tej wody wlewamy do tego rozczynu?

Alicja
Alicja
2 lat temu

Dziękuję