Opis przepisu
Uwielbiam podróże, zwiedzanie, poznawanie nieznanych mi kultur. Dlaczego? Głównie dlatego, że łączą się one z doświadczeniem spróbowania obcych mi smaków, zapachów i aromatów. Od kiedy pamiętam, byłam niesamowicie zakochana w kuchni włoskiej. W styczniu tego roku polecieliśmy na tydzień do Rzymu, gdzie spróbowałam prawdziwej włoskiej pizzy, a także niesamowitego espresso, które kompletnie nie smakowało tak jak to moje “domowe” ze zwykłego ekspresu do kawy. O nie! Na samo doznanie smakowe ma również duży wpływ kelner, o rysach twarzy najprawdziwszego włocha, ogródek w wąskiej i klimatycznej uliczce i unoszący się niesamowity zapach włoskiego jedzenia: pizzy, lasagne, spaghetti. Nigdy dotąd nie jadłam lepszych makaronów i zwykła Carbonara smakowała tak, że co drugi dzień ją kosztowałam w różnych miejscach, aby znaleźć tą najlepszą.
Przygotowałam jesienną szarlotkę z gruszkami, budyniową pianką i orzechami (włoskimi i laskowymi). Jak dla jest to jedna z lepszych jakie do tej pory upiekłam! Użyłam w niej Cynamonu z Wietnamu marki Knorr. Nie wiem czy zdajecie sobie z tego sprawę, ale miejsce pochodzenia przypraw ma bardzo duże znaczenie dla ich smaku i aromatu. Przyprawy jednorodne Knorr pochodzą z rejonów świata, gdzie mają najlepsze warunki do wzrostu – dzięki temu cechują się intensywnym smakiem i doskonałym aromatem.
Cynamon jest słodkim skarbem Wietnamu. Wysokie temperatury i obfite opady deszczu, czyli tamtejszy subtropikalny klimat, sprzyja uprawie cennych gatunków drzew jak mahoniowiec, kamforowiec, sumak lakowy czy… właśnie cynamonowiec. Dzięki niemu można do naszej kuchni zaprosić aromatyczny cynamon, bez dodatku którego trudno wyobrazić sobie chociażby szarlotkę, ryż z jabłkami oraz inne desery. Ten o doskonałym, wyrazistym smaku i upajającym aromacie pozyskiwany jest właśnie w Wietnamie.
Cynamon idealnie czuje się w towarzystwie owoców, szczególnie gruszek i jabłek. Dlatego też bez cynamonu nie obejdzie się pachnąca szarlotka czy gruszkowy kompot!
Gorąco zachęcam Was do jej wypróbowania, bo smakuje i pachnie naprawdę niesamowicie! 🙂
Przepis na: Jesienna szarlotka z gruszkami i orzechami
Składniki:
Ciasto:
- 260 g mąki pszennej (wymieszanej z krupczatką do ciast kruchych)
- 2 łyżki cukru pudru
- 120 g zimnego masła
- 3 żółtka
- 1 łyżka śmietany 18 %
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Beza:
- 5 białek
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
- 1 budyń waniliowy (proszek)
- 3 łyżki oleju
Dodatkowo:
- 1/2 łyżeczki Cynamonu z Wietnamu Knorr
- 2 kg gruszek
- 80 g orzechów włoskich lub laskowych
Zobacz również:
Jesienna szarlotka z gruszkami i orzechami - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 2
Krok 5
Na podpieczony spód nakładamy uprażone gruszki. Na nie nakładamy ubitą pianę, a następnie wierzch posypujemy odrobiną drobno posiekanych orzechów. Piec przez ok. 40-45 minut w temp. 180 stopni. Smacznego!
Komentarze
świetny przepis 🙂
Ilość gruszek to już po obraniu?
Świetny przepis, idealny na tę porę roku 🙂
Do kawusi w sam raz 😉
Cudna! <3