ObiadyPrzepisy z kurczakiem

Jakie zioła na dolegliwości żołądkowe + przepis na penne z kurczakiem i szpinakiem w sosie serowym

Nareszcie nadeszły cieplejsze, majowe dni! A wraz z nimi czas na spotkania z przyjaciółmi, bogato i kolorowo zastawione stoły, grille, pikniki. Muszę przyznać, że uwielbiam maj za sezonowe przysmaki jak truskawki, borówki, czy szparagi, które wprost kocham miłością wzajemną. Odkąd można je kupić w warzywniakach to Instagram aż pęka od niesamowitych dań z ich użyciem.

Niestety ludzie zjedliby oczami wszystko. Serio! Ja sama mam czasami ochotę popróbować sporo pyszności u znajomych jak karkóweczka, kiełbacha z grilla, lody czy kolorowe ciasta (tym z truskawkami najtrudniej mi odmówić).

Dla tych, którzy nie potrafią odmówić jedzenia (szczególnie wieczorami lub nawet nocą w gronie znajomych) przygotowałam mały przewodnik co wywołuje u nas wzdęcia (czyli zaburzenia żołądkowo – jelitowe), a także jak sobie radzić kiedy się one pojawią.

Co wywołuje wzdęcia jelit:

  • zła dieta
  • potrawy z białej mąki
  • potrawy tłuste, pieczone, smażone
  • picie napojów gazowanych
  • siedzący tryb życia
  • mało ruchu
  • stres codzienny
  • jedzenie w pośpiechu
  • nietolerancje pokarmowe

Ja polecam wypicie przynajmniej połowy szklanki soku z cytryny rozcieńczonej z wodą. Staram się spożywać taki napój każdego ranka na czczo, a od czasu dobrym pomysłem jest także żucie plasterków imbiru lub mięty po posiłku. Z kolei moja babcia poleca swój domowy sposób – sok z kapusty kwaszonej czy wodę z kiszonych ogórków.

Jeżeli domowe sposoby nie są wystarczające, wtedy powinniśmy się zaopatrzyć w dostępne w aptece środki pomocnicze, najlepiej jeśli są to środki naturalne, w składzie których znajdziecie zioła takie jak np.:
– Korzeń arcydzięgla (pomaga w trawieniu pokarmu i rozluźnia mięśnie układu pokarmowego)
– Owoce kminku (ekstrakt ogranicza wzdęcia i ból, łagodzi skurcze żołądka i jelit)
– Kwiat rumianku (wspiera prawidłową motorykę przewodu pokarmowego)
– Owoce ostropestu plamistego (łagodzą skurcze żołądka)
– Liście melisy lekarskiej (ekstrakt ma działanie uspokajające, poprawia trawienie)
– Glistnik jaskółcze ziele (poprawia trawienie, łagodzi wzdęcia i ból)
– Liście mięty pieprzowej (poprawia trawienie, łagodzi wzdęcia i ból)
– Korzeń lukrecji (właściwości przeciwzapalne)
Przeczytajcie także ciekawy poradnik opracowany z Prof. dr hab. n. med. Piotrem Albrechtem: Uczucie pełności i ciężkości po posiłku: przyczyny, objawy, sposoby leczenia.

Po przeczytaniu tego wpisu może Cię nawet skuszę na zamianę jutrzejszej koncepcji wspólnego grilla (kiełbaski czy inne mięska z grilla) na inną smaczną propozycję obiadową. Mianowicie penne z kurczakiem i szpinakiem w kremowym sosie serowym.

Przepis na: Jakie zioła na dolegliwości żołądkowe + przepis na penne z kurczakiem i szpinakiem w sosie serowym

 Łącznie: 30 min

 Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • szczypta pieprzu ziołowego, soli
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 garści świeżych liści szpinaku
  • 1 łyżeczka oleju

Sos serowy:

  • 100 g startego sera np. Grana Padano lub Cheedar
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka mąki
  • odrobina posiekanej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli i pieprzu

Dodatkowo:

  • makaron penne lub inny
  • opcjonalnie ser płatki Gran Biraghi do posypania wierzchu (lub inny)

Wykonanie:

Kurczaka kroimy w drobną kosteczkę. Patelnia rozgrzewamy, wylewamy olej, smażymy kurczaka przez kilka minut. Doprawiamy czosnkiem granulowanym, pieprzem,solą oraz przyprawą do kurczaka.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie wraz z dodatkiem soli (długość czasu zależy od wskazań producenta).

W małym rondelku mieszamy ze sobą śmietankę, mąkę, przyprawy, świeże liście szpinaku, a także przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wlewamy do kurczaka i dusimy pod przykryciem przez kilka minut. Po tym czasie dodajemy starty ser i dalej dusimy na bardzo małym ogniu.

Ugotowany i odcedzony makaron podajemy z kurczakiem w sosie serowym. Wierzch dekorujemy listkiem bazylii i posypujemy płatkami sera Gran Biraghi lub np. startym Cheedarem.


Print Friendly, PDF & Email
Tagi
Close