vitamoc blendery
vitamoc blendery
Ciasta drożdżoweSłodkości

Jagodzianki – najlepsze

Od kiedy w warzywniakach pojawiły się pierwsze jagody, borówki- na blogach zaczęły królować pyszne jagodzianki! Nie mogę być gorsza więc też postanowiłam je z chęcią wypróbować 🙂 Mięciutkie drożdżowe ciasto, jagodowe nadzienie i lukier- połączenie idealne <3 Nie wyobrażam sobie bez nich lata! Przygotowałam dla Was mój sprawdzony przepis na te pyszne, jagodowe drożdżowe bułeczki. Wymagają niestety chwilkę roboty- no w sumie najdłużej się czeka na wyrośnięcie ciasta. Jednak warto poczekać bo efekty Waszych wypocin są tego jak najbardziej warte! Dodatkowo, aby ułatwić Wam proces ich pieczenia, wyrabiania ciasta, przygotowałam dla Was filmik instruktażowy <3 Jeżeli coś dalej będzie dla Was nie jasne to piszcie! Chętnie Wam pomogę 🙂

Przepis na: Jagodzianki – najlepsze

Przepisy - Po Prostu Pycha Łącznie: 90 min

Obiady - Po Prostu Pycha Liczba porcji: 12

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
  • 7 g suchych drożdży
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 100 g masła, roztopionego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g jagód lub borówek amerykańskich
  • roztrzepane jajko (przed samym pieczeniem)
  • lukier lub cukier puder do oprószenia (po upieczeniu)

Krok 1 

Przygotowujemy wszystkie nasze składniki, mleko ma być ciepłe (nie gorące!), masło rozpuszczone, również ciepłe.


Krok 2

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopione, lekko przestudzone masełko. Wyrobić ciasto, tak aby było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, aż zdecydowanie zwiększy swoją objętość- minimalnie przez 40 minut.


Krok 3

Następnie wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na 3 części. Każdą delikatnie rozwałkować, wycinać kółka np za pomocą miseczki ( u mnie z każdej części wychodziło ok.4-5 kółek) , do środka dajemy jagody, formujemy okrągłe bułeczki. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając i uważając, by na łączeniu nie znalazła się odrobina mąki (bułeczki się nie skleją i otworzą podczas pieczenia). Każdą bułeczkę umieścić złączeniem w dół na blacie stołu, gotowe umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do podwojenia objętości – około 15 minut.


Krok 4

Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wyrośnięte jagodzianki piec w temperaturze 180ºC przez około 20 – 25 minut. Wyjąć i wystudzić na kratce. Polukrować lub oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!


Jagodzianki

Jagodzianki

Print Friendly, PDF & Email
Tagi
Close