CiasteczkaSłodkości

Jabłkowe róże z ciasta francuskiego

Jabłkowe róże z ciasta francuskiego robiłam już wiele razy. Kilka razy wykonywałam je z ciasta drożdżowego i wychodzą równie fajnie, tylko po upieczeniu są zdecydowanie większe niż te z ciasta francuskiego. Nawet jak rozwałkujemy ciasto bardzo cienko to i tak ono urośnie (jak każde drożdżowe).

Spodziewasz się gości za pół godzinki? W tym czasie spokojnie je wykonasz 🙂

Przepis na: Jabłkowe róże z ciasta francuskiego

 Łącznie: 25 min

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie
  • 2 jabłka
  • szczypta cynamonu
  • konfitura z brzoskwiń Stovit
  • 16 g cukru waniliowego

róże z ciasta francuskiego
Krok 1 

Jabłka kroimy w cienkie plasterki (nie trzeba obierać ze skórki, ważne aby usunąć pestki). Do gotującej się wody wrzucamy jabłka ( wody nalać do garnka tyle, aby jedynie przykryła jabłka), dodajemy odrobinę cynamonu. Gotujemy je przez 2-3 minutki, a następnie odcedzamy.


róże z ciasta francuskiego
Krok 2 

Ciasto francuskie kroimy wzdłuż. Na środku każdego paska nakładamy łyżeczkę konfitury. Na nią nakładamy równomiernie jabłka (dół ciasta lekko podwijamy) oraz zwijamy w kształt róży.


róże z ciasta francuskiego
Krok 3

Różyczki układamy równomiernie w ostępach lub pieczemy w foremce do muffinek. Ich wierzch posypujemy lekko cukrem waniliowym. Piec około 20 minut w temp. 180 st (z termoobiegiem). Po upieczeniu opcjonalnie posypujemy je cukrem pudrem.


róże z ciasta francuskiego

róże z ciasta francuskiego

róże z ciasta francuskiego

Print Friendly, PDF & Email
Tagi