vitamoc blendery
vitamoc blendery
Ciasta z owocamiSłodkości

Jabłecznik na serku homogenizowanym

Jabłecznik na serku homogenizowanym- pyszne, proste ciasto z duuuuużą ilością jabłek i cynamonu. Zapach jaki panuje w całym mieszkaniu podczas jego pieczenia jest niezastąpiony! Zamiast jajek użyłam serka waniliowego, jabłka miałam dość słodkie więc nie dodawałam do nich zbytnio cukru. Jak dla mnie najlepiej smakuje na ciepło, chociaż na drugi dzień jest równie dobry.

 

Przepis na: Jabłecznik na serku homogenizowanym

 Przygotowanie: 20 min  Pieczenie: 50 min  Łącznie: 70 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 350 g margaryny (ok. 1,5 kostki)
  • 400 g waniliowego serka homogenizowanego Danio
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 1,5 kg jabłek
  • 1/2-1 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 16 g cukru waniliowego
  • szczypta cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • cukier puder do oprószenia

Jabłecznik na serku homogenizowanym
Krok 1 

Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubszych oczkach. Smażymy na patelni wraz z cukrem, cynamonem oraz sokiem z cytryny. (Cukier dodajemy do smaku w zależności czy jabłka są bardzo słodkie). Smażymy na małym ogniu aż troszkę sok z jabłek odparuje.


Jabłecznik na serku homogenizowanym
Krok 2 

Do miski wsypujemy wszystkie składniki na ciasto. 


jabłecznik
Krok 3 

Zagniatamy aż powstanie gładkie ciasto.


Jabłecznik na serku homogenizowanym
Krok 4

Ciasto dzielimy na dwie części: mniejszą i większą. Tą większą wykładamy na spód wysmarowanej tłuszczem foremki. Nakładamy na nie posmażone jabłka. Na ich wierzch można posypać ziarnkami z laski wanilii. 


jabłecznik
Krok 5

Mniejszą część ciasto rozwałkowujemy na kwadrat- nakładamy na jabłka. Nakłuwamy widelcem. Piec przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!


jablecznik

jablecznik

Jabłecznik na serku homogenizowanym

 

Print Friendly, PDF & Email
Tagi
Close