vitamoc blendery
vitamoc blendery
Ciasta z owocamiSłodkości

Jabłecznik bez jajek

Nie macie w lodówce jajek, lub ich po prostu nie możecie jeść, a jednak uwielbiacie jabłeczniki, szarlotki? 🙂 Polecam mięciutki, pyszny jabłecznik bez jajek na bazie serka homogenizowanego. Jest to przepis na jeden z pierwszych moich wypieków, który wykonałam po raz pierwszy, dokładnie w 2 klasie gimnazjum. Skąd wiem, że akurat w tej klasie? Ponieważ właśnie w tym czasie założyłam pierwszy samodzielny przepiśnik. Dodatkowo miałam dopisany rok zapiski oraz w której aktualnie jestem klasie 🙂

Przepis na: Jabłecznik bez jajek

 Przygotowanie: 20 min  Pieczenie: 45 min  Łącznie: 65 min 

Składniki :

  • 3 szklanki mąki
  • 350 g miękkiej margaryny lub masła
  • 400 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 2 słoiki jabłek prażonych

Wykonanie:

Do miski wsypujemy wszystkie składniki na ciasto. Zagniatamy aż powstanie gładkie ciasto. Wkładamy na minimum 15 minut do lodówki.

Ciasto dzielimy na dwie części: mniejszą i większą. Tą większą wykładamy na spód wysmarowanej tłuszczem foremki. Nakładamy na nie prażone jabłka. Na ich wierzch można posypać opcjonalnie 1 łyżkę soku z cytryny czy cynamonu. Mniejszą część ciasto rozwałkowujemy, nakładamy na jabłka. Piec przez około 40-45 minut w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!

Jabłecznik bez jajek

Jabłecznik bez jajek

 

Print Friendly, PDF & Email
Close