vitamoc blendery
Dania mięsneObiady

Indyk w sosie porowo-koperkowym

Jak dawno nie jadłam indyka! W mojej kuchni króluje zazwyczaj kurczak, lecz dzisiaj w mięsnym dorwałam bardzo ładny filet z indyka. W warzywniaku obok kupiłam pora i koperek.

Indyk w lekkim sosie porowo-koperkowym to sposób na smaczny, bardzo sycący obiad. Oczywiście możecie mięso zastąpić piersiami z kurczaka. Obiad będzie wtedy równie smaczny.

Przepis na: Indyk w sosie porowo-koperkowym

 Łącznie: 40 min

Składniki:

  • 700 g filetu z indyka
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta przyprawy do kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 pory
  • sól i pieprz
  • natka koperku
  • 250 ml śmietanki 30 %
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • saszetka ryżu białego lub ziemniaki

Wykonanie:

W garnku gotujemy ryż według wskazań producenta w osolonej wodzie.

Przygotowujemy marynatę do kurczaka. Oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawę do kurczaka mieszamy w miseczce. Dodajemy do niej pokrojonego w większe kawałki indyka, odstawiamy na minimum pół godziny.

Na patelni podsmażamy na małej ilości oleju naszego indyka (z obu stron). Po kilku minutach ściągamy go z patelni, odstawiamy.

Na tej samej lub innej patelni przysmażamy na małej ilości oleju posiekanego pora. Po ok. 10-12 minutach dodajemy śmietankę, drobno pokrojony koperek, śmietanę oraz pieprz i sól. Pod koniec na nasz sos nakładamy kawałki indyka. Przykrywamy i dusimy jeszcze przez 10-15 minut na bardzo małym ogniu.

Podajemy z ryżem lub ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego!


Indyk w sosie porowo-koperkowym

Indyk w sosie porowo-koperkowym

Indyk w sosie porowo-koperkowym

 

Print Friendly, PDF & Email
Close