Przekąski

Imprezowe serowe paluchy

Imprezowe serowe paluchy to świetna przekąska, która posmakuje wszystkim. Zawijane ciasto drożdżowe wraz z ulubionymi dodatkami (u mnie oliwki, kukurydza, przecier pomidorowy) oraz startym serem (można użyć mozzarelli, Grana Padano, Cheddar itp).

Przepis na: Imprezowe serowe paluchy

 Przygotowanie: 60 min  Pieczenie: 20 min  Łącznie: 80 min

 Liczba porcji: 12

Składniki:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 100 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 ząbek czosnku
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka posiekanego oregano (świeże zioła)
  • 1 łyżka posiekanych czarnych oliwek Stovit
  • roztrzepane jajko do smarowania

Dodatkowo:

  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki czarnych oliwek Fragata Stovit
  • 4 łyżki kukurydzy
  • 100 g startej mozzarelli

Imprezowe serowe paluchy przepis
Krok 1 

Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać ciepłe mleko (ok. 100 ml), łyżkę cukru i łyżkę mąki. Dobrze wymieszać i odstawić na przynajmniej 10 minut żeby ładnie wyrosło. Rozczyn powinien zdecydowanie zwiększyć swoją objętość.

Do drugiego większego naczynia z mąką wlać rozczyn, wodę, sól, oliwę z oliwek i zagnieść ciasto ręką. Można troszkę podsypać mąką lecz nie radziłabym przesadzać z ilością dodanej mąki bo ciasto później może wyjść nieco twardawe. Dodajemy także bardzo drobno pokrojone oliwki, posiekanego oregano. Po 5-minutowym wyrabianiu ciasto powinno być już sprężyste i nieklejące się do ręki. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić na godzinkę w ciepłe miejsce.


Imprezowe serowe paluchy przygotowanie
Krok 2

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części i każdą rozwałkujemy w kształt prostokąta. Na połowie każdego prostokąta smarujemy przecierem pomidorowym, nakładamy kukurydzę, oliwki i posypujemy większośćią startego sera.


Imprezowe serowe paluchy ciasto
Krok 3

Farsz nakrywamy pozostałym ciastem. Nacinamy w równych odstępach. Każdy długi paluch obkręcamy dwa razy. 


Imprezowe serowe paluchy
Krok 4

Nasze paluchy układamy w równych odstępach na foremce do pieczenia. Smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem i posypujemy odrobiną startego sera. Piec 15-20 minut w temperaturze 220 stopni. 


Imprezowe serowe paluchy

Imprezowe serowe paluchy

 

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

4 Comments

  1. Witam, mam pytanie: w składnikach na ciasto nie ma jajka tylko roztrzepane do posmarowania a w opisie jest napisane zeby dodać jajko. Mogłaby Pani napisać czy trzeba dodać jajko czy nie?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close