ObiadyPizza

Idealne ciasto na pizzę według Magdy Gessler

Uwielbiasz domową pizzę i marzysz, aby zrobić taką jak z prawdziwej pizzerii? Przygotowałam dla Was przepis na idealne ciasto na pizzę według Magdy Gessler! Ważne, aby ciasto było cienkie, leciutkie z idealnie wypieczonymi, chrupiącymi brzegami.

Najważniejsze rady:

  • Rozczyn można przygotować z drożdży suchych jak i świeżych.
  • Do rozczynu wlewamy ciepłą, lecz nie gorącą wodę, ponieważ zabije ona nam drożdże i nie będą one pracować.
  • Ja używam zawsze mąki włoskiej “do pizzy”, którą przesiewam przez sitko.
  • Należy długo wyrabiać ciasto, najpierw będzie dość klejące, lecz gdy dłużej je będziesz wyrabiać to powinnaś/eś mieć już “czyste ręce”, a ciasto nie powinno się już kleić.
  • Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • Ciasto formujemy ręcznie, staramy się unikać wałka.
  • Piec w maksymalnej temperaturze piekarnika, u mnie to 240 stopni C.

Przepis na: Idealne ciasto na pizzę według Magdy Gessler

 Przygotowanie: 60 min  Pieczenie: 13 min  Łącznie: 73 min

Składniki:

Ciasto:

  • 7 g drożdży suchych
  • 2 łyżki cukru
  • 250 ml ciepłej wody
  • 340 g mąki (najlepiej mąki do pizzy włoskiej)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu

Farsz:

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • szczypta oregano
  • 20 dag startej mozzarelli
  • 1/2 słoiczka oliwek zielonych
  • kilka łyżek kukurydzy
  • po upieczeniu rukola i szynka parmeńska/szwarcwaldzka

Krok 1

Do miski lub garnka wlewamy ciepłą, lecz nie gorącą wodę. Wsypujemy drożdże suche i mieszamy. Odstawiamy na 5 minut.


Krok 2 

W dużej misce dodajemy przesianą mąkę, cukier, sól, oliwę oraz zaczynające pracować drożdże. Wyrabiamy 5-10 minut aż ciasto będzie jednolite i nie klejące się do rąk. Odstawiamy na 30 minut, przykrywamy ściereczką.


Krok 3 

Po tym czasie ciasto zdecydowanie powinno zwiększyć swoją objętość.


Krok 4 

Dzielimy na dwie części, z których upieczemy dwie osobne pizze.


Krok  5

Wyrabiamy okrągły placek dłonią. Na ciasto nakładamy łyżkę przecieru pomidorowego, przyprawy, starty ser, a  później pozostałe dodatki (rukolę i szynkę dodajemy po upieczeniu). Piec w temp. 240 stopni przez 11-14 minut. Smacznego!


Print Friendly, PDF & Email
Tagi