vitamoc blendery
vitamoc blendery
Dania mięsneObiady

Gulasz z wołowiny

Domowy gulasz z wołowiny, mega paprykowy, sycący, dobrze doprawiony… Aż żal nie brać dokładki 🙂 Jest to smak wyniesiony z mojego domu ponieważ gulasz, czy bitki robiło się u mnie dość często na obiad. Szczególnie w tygodniu ponieważ można przygotować podwójną porcję i mieć na kilka dni gotowy obiadek. Pasują do niego świeże ziemniaczki, ryż, ale ja poszłam o krok dalej i przygotowałam do niego kopytka, podsmażane na maśle, obsypane koperkiem. Całość pasowała do siebie idealnie i wręcz nie wyobrażam sobie lepszego połączenia 🙂 Do gulaszu użyłam oliwy z oliwek marki Bulerias, którą szczerze polecam!

Przepis na: Gulasz z wołowiny

  Łącznie: 2 h

 Liczba porcji: 4

Składniki :

Marynata do mięsa:

  • 0,6 kg mięsa wołowego
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek Bulerias

Pozostałe składniki:

  • 2 łyżki mąki
  • 150 ml wina czerwonego półwytrawnego (w ostateczności zastąp wodą)
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek marki Bulerias
  • 700 ml wody
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • szczypta papryki ostrej
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 łyżka posiekanej natki koperku
  • 1 duża marchew
  • 3 listki laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • mielony pieprz z kolendrą
  • sól
  • 2 łyżki śmietany

Gulasz z wołowiny
Krok 1 

Mięso kroimy w drobną kostkę, mieszamy w misce z papryką słodką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oliwą z oliwek. Odstawiamy na 12 h w lodówce.


Gulasz z wołowiny
Krok 2 

Na patelnię wlewamy oliwę, cebulę kroimy dość drobno, lekko przysmażamy. Mięso obtaczamy w mące, wrzucamy zeszkloną cebulę.


Gulasz z wołowiny
Krok 3 

Paprykę, koperek kroimy drobno, marchew ścieramy na tarce. Gdy mięso będzie usmażone z każdej strony to dodajemy warzywa.


Gulasz z wołowiny
Krok 4 

Po ok. 10 minutach wlewamy wino, wodę, przyprawy, śmietanę, przecier, całość co chwilę mieszamy. Mięso powinno się ok. 1,5 godziny dusić na małym ogniu pod przykryciem. Dusimy je do miękkości.


Gulasz z wołowiny

Gulasz z wołowiny

Print Friendly, PDF & Email
Tagi
Close