vitamoc blendery
vitamoc blendery
DeserySłodkości

Fondant z płynną czekoladą

Fondant z płynną mleczną czekoladą- niebo w gębie 🙂 To sprawdzony przepis Ani Starmach, który robiłam już wielokrotnie, troszeczkę zmieniłam proporcje bo jak dla mnie przepis początkowy był za słodki. Warto użyć dobrej jakości mlecznej czekolady, ja użyłam z Wedla, którą uwielbiam. Fondant piecze się ok. 10 minut, środek ma być płynny więc nie martwcie się, że coś nie wyszło bądź, że to zakalec. Taką konsystencję właśnie ma mieć! 🙂 Z tego przepisu wychodzą dwa fondanty, w większych kokilkach.

Przepis na: Fondant z płynną czekoladą

Składniki:

  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 3/4 tabliczki czekolady mlecznej
  • 1 łyżka kakao
  • 80 g mąki

Fondant z płynną mleczną czekoladą
Krok 1 

W kąpieli wodnej, bądź ewentualnie w mikrofalówce roztapiamy masło i czekoladę, mieszamy dokładnie łyżeczką.


Fondant z płynną mleczną czekoladą
Krok 2 

Jajka ucieramy na wysokich obrotach miksera, dodajemy mąkę, kakao, roztopioną czekoladę, miksujemy.


Fondant z czekoladą
Krok 3 

Mieszamy do uzyskania jednolitej ciemno brązowej konsystencji. 


Fondant
Krok 4

Ciasto nakładamy do wysmarowanych tłuszczem kokilek. Piec 10-13 minut w temp. 180 stopni ( w zależności czy mamy termoobieg w piekarniku wtedy piec 10 minut). Smacznego!


fondant1

fondant

 

Print Friendly, PDF & Email
Tagi
Close