Fit ryba w owsianej panierce

5/5 (6 ocen)

Ilość porcji

2

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min

ryba w owsianej panierce

Szukacie pomysłu na pyszny, zdrowy fit obiad? Polecam filety z miruny smażone w owsianej panierce z dodatkiem własnoręcznie zrobionej surówki z marchwi oraz brokułów! Jest to sycące połączenie, które nie powinno Ci sprawić żadnych problemów z jego przygotowaniem. Nie przygotowałam do ryby zwykłej panierki, czyli bułki tartej, mąki lecz użyłam zmiksowane na pył płatki owsiane. No po prostu pycha!

Przepis na: Fit ryba w owsianej panierce

Składniki:

  • 4 filety z miruny, tilapii bądź innej ulubionej ryby
  • 6 łyżek płatków owsianych
  • 1 jajko
  • szczypta przyprawy do ryb
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 500 g brokułów
  • 2 marchewki
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • szczypta vegety
Wyślij emailem

Fit ryba w owsianej panierce - przepis krok po kroku


Krok 1

ryba w owsianej panierce

Brokuły gotujemy na parze około 10 minut, dodajemy szczyptę soli i pieprzu. W tym czasie przygotowujemy panierkę: płatki owsiane miksujemy/blendujemy na pył.


Krok 2

ryba w owsianej panierce

Do jednej miseczki wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli, pieprzu oraz przyprawę do ryb. Do drugiej wsypujemy zmiksowane płatki owsiane. Każdy filet tilapii maczamy najpierw w jajku, potem w płatkach owsianych. 


Krok 3

ryba w owsianej panierce

Smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni z dodatkiem łyżki oleju. Dodatkowo możemy przygotować surówkę z marchewki: marchewki ścieramy na tarce, dodajemy wyciśnięty sok z cytryny, pół łyżeczki cukru, szczyptę vegety i całość mieszamy. Ewentualnie przyprawiamy więcej do smaku. Smacznego!


ryba w owsianej panierce

ryba w owsianej panierce

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 6

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments