S艂odko艣ciT艂usty czwartek

Faworki kokardki

Jak tam Wasze przygotowania do t艂ustego czwartku? 馃槈 U mnie jak co roku przygotowuje si臋 du偶o pyszno艣ci, kt贸re p贸藕niej rozdaj臋 najbli偶szym. Oczywi艣cie sama si臋 zawsze skusz臋 na sw贸j wypiek- przecie偶 koniecznie trzeba wypr贸bowa膰 swoich pyszno艣ci przed jego rozdaniem. Jednak zdecydowanie musi by膰 to mniejsza degustacja ni偶 jak do tej pory poniewa偶 nie wyrabiam p贸藕niej ze spaleniem tego wszystkiego wi臋c jestem codziennym go艣ciem w si艂owni. Na szcz臋艣cie dzi臋ki ostatniej przeprowadzce mam wypasion膮 si艂owni臋 bardzo blisko mieszkania wi臋c nie ma wym贸wek, 偶eby na ni膮 nie p贸j艣膰. Wr贸膰my jednak do fawork贸w 馃檪 Sa chrupi膮ce, kruchutkie i uzale偶niaj膮co smaczne! Je偶eli dodacie 艂y偶k臋 spirytusu b膮d藕 czystej w贸dki to ciasto nie wsi膮knie tyle t艂uszczu podczas sma偶enia. Dzisiaj stoj膮c w kolejce do alkoholi zauwa偶y艂am, 偶e nie ma nigdzie spirytusu wi臋c poprosi艂am pani膮 ekspedientk臋 aby poda艂a mi ma艂膮 piersi贸weczk臋 czystej w贸dki- mina ludzi, kt贸rzy stali za mn膮 w kolejce by艂膮 bezcenna 馃檪 W ko艅cu si臋 nie dziwi臋. Ubrana by艂am w dres (wraca艂am z si艂owni :)), poprosi艂am tylko o piersi贸weczk臋 i to najta艅sz膮 bo mia艂am przy sobie tylko kilka drobnych pieni膮偶k贸w- typowa Pani 偶ul!

Przepis na: Faworki kokardki

Przygotowanie: 20 Sma偶enie: 15 min聽聽艁膮cznie: 35 min

聽Liczba porcji: 50

Sk艂adniki:

  • 250 g m膮ki
  • 3 偶贸艂tka
  • 3 艂y偶ki 艣mietany np. 18 %
  • 1 艂y偶ka cukru pudru
  • 1 艂y偶eczka cukru waniliowego z prawdziw膮 wanili膮
  • 1 艂y偶ka spirytusu lub w贸dki czystej

Dodatkowo:

  • cukier puder do opr贸szenia
  • 1 litr oleju

Faworki
Krok 1

Zagniatam ciasto z podanych sk艂adnik贸w. Wyrabiamy ciasto oko艂o 7 minut.


Faworki
Krok 2

Ubijamy ciasto t艂uczkiem z obu stron, zawijamy w p贸艂 i od nowa. Ta czynno艣膰 powinna trwa膰 minimum 5 minut.


Faworki
Krok 3

Dziel臋 ciasto na dwie cz臋艣ci. Ka偶d膮 rozwa艂kowujemy najcieniej jak potraficie. Wycinamy prostok膮ty,聽 ka偶dy prostok膮t 艂apiemy palcami na jego 艣rodku, zbli偶amy palce do siebie wywo艂uj膮c efekt kokardki.


Faworki
Krok 4

Rozgrzewamy olej do temperatury oko艂o 180 stopni. Je偶eli nie mamy termometru kuchennego to robimy to na oko, czyli wrzucamy kawa艂ek ciasta. Je偶eli b臋d膮 si臋 pojawia膰 charakterystyczne b膮belki i ciasto od razu podniesie si臋 na wierzch oleju tzn, 偶e olej jest ju偶 gotowy. Je偶eli ciasto opadnie na dno i nie b臋dzie si臋 od razu podnosi膰 tzn, 偶e olej jest jeszcze za zimny. Sma偶ymy faworki z obu stron po oko艂o 15-20 sekund z obu stron. Wyci膮gni臋te z t艂uszczu faworki przek艂adamy od razu na papierowe r臋czniki aby ods膮czy膰 je z nadmiaru t艂uszczu. Gotowe posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!


faworki

faworki

 

Print Friendly, PDF & Email
Tagi