vitamoc blendery
vitamoc blendery
Dania mięsneObiadyPrzepisy z kurczakiem

Enchillada z kurczakiem

Pora na coś pysznego z kuchni meksykańskiej! Przedstawiam pomysł na pyszny i nietypowy obiad czyli zapiekana enchillada z kurczakiem oraz paprykowo-pomidorowym farszem. No po prostu pycha!

Przepis na: Enchillada z kurczakiem

 Przygotowanie: 30 min  Pieczenie: 10 min  Łącznie: 40 min 

 Liczba porcji: 8

Składniki :

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • szczypta przyprawy do kurczaka
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 papryka czerwona
  • 4 listki świeżej bazylii
  • szczypta papryki ostrej
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 8 tortilli
  • 10 dag żółtego sera np. mozzarella, cheddar

Enchillada z kurczakiem
Krok 1 

Pokrojoną cebulę smażymy na oliwie. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlewamy pomidory z puszki, mieszamy.


Enchillada z kurczakiem
Krok 2 

Paprykę i listki świeżej bazylii kroimy drobno, dodajemy do pomidorów, mieszamy. Wsypujemy kukurydzę, paprykę ostrą, mieszamy.


Enchillada z kurczakiem
Krok 3 

Kurczaka kroimy w małe plasterki, smażymy na rozgrzanej patelni i oliwie. Gdy kurczak będzie już usmażony to dodajemy 5 dag startego żółtego sera.


Enchillada z kurczakiem
Krok 4 

Ściągamy z ognia, delikatnie mieszamy aż się rozpuści ser.


Enchillada z kurczakiem
Krok 5 

Każdą tortillę podsmażamy na suchej, rozgrzanej patelni. Nakładamy na każdą tortillę łyżkę farszu, kurczaka, zwijamy.


Enchillada z kurczakiem
Krok 6 

Do wysmarowanej tłuszczem foremki wkładamy nasze tortille. (W dużej foremce można podpiec nawet wszystkie tortille na raz). Wierzch smarujemy lekko farszem oraz posypujemy startym serem. Podpiekamy około 8 minut w temp. 190 stopni. Smacznego!


Enchillada z kurczakiem

Enchillada z kurczakiem

 

Print Friendly, PDF & Email
Close