Ciasta drożdżoweSłodkości

Drożdżowy zawijaniec z borówką

Drożdżowe ciepłe ciasto w zimny lub pochmurny dzień poprawiło mi nie raz zły humor! Do tego szklanka mleka lub kakao i nie ma nic lepszego na świecie. Drożdżowy zawijaniec z borówką z pewnością spełni Wasze oczekiwania, bo jest naprawdę przepyszny. Mięciutkie, delikatne ciasto drożdżowe wraz z konfiturą z borówek czy czarnych porzeczek stanowi połączenie idealne.

Przepis na: Drożdżowy zawijaniec z borówką

 Przygotowanie: 70 min  Pieczenie: 35 min  Łącznie: 105 min

Składniki:

Rozczyn:

  • 50 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 30 g drożdży świeżych

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 80 g roztopionego masła
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • dżem z borówek lub porzeczek firmy Stovit
  • 1 roztrzepane jajko

rozczyn drożdżowy
Krok 1 

W kubku wymieszać drożdże z 50 ml ciepłego( nie gorącego!) mleka, cukrem i mąką. Odstawiamy na 10 min do wyrośnięcia. Do większego naczynia przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn oraz pozostałe składniki.


ciasto na drożdżowy zawijaniec
Krok 2

Wyrabiamy ciasto przynajmniej 5-10 minut. Po tym czasie, ciasto wkładamy z powrotem do dużej miski, zakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinkę aby ładnie wyrosło.


Przepis na drożdżowy zawijaniec
Krok 3

Ciasto wałkujemy na kształt prostokąta np. o wymiarach 50 cm na 28 cm (28 cm jest to długość mojej keksówki). Na środek ciasta nakładamy równomiernie dżem.

Dłuższe boki zaczynamy zwijać w stronę środka ciasta (jak roladę). Przekładamy ciasto do keksówki. Wierzch lekko nacinamy nożem w równych odstępach.

Smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem. Piec przez 35 minut w temp. 180 stopni. 


zawijaniec z borówkami

Drożdżowy zawijaniec

Drożdżowy zawijaniec z borówką

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Drożdżowy zawijaniec z borówką

Drożdżowe ciasto z owocami zawsze smakuje przepysznie 🙂 Czasami ciężko mi się powstrzymać i jem jeszcze ciepłe, zanim zdąży wystygnąć! Tym razem użyłam dżemu z borówek, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć np. dżemu z porzeczek.

Close