vitamoc blendery
vitamoc blendery
Ciasta drożdżoweSłodkości

Drożdżówki z makiem

Proste, szybkie drożdżówki z makiem, które świetnie się sprawdzą jako drugie śniadanie do szkoły, pracy, itp. Są mięciutkie, długo zachowują świeżość, a przede wszystkim smakują rewelacyjnie 🙂 Zrobiłam ich dzisiaj więcej żeby mieć na wieczorną podróż pociągiem, ale niestety dziwnym trafem nic już nie zostało… Chyba będę musiała sobie umilić podróż kanapkami hehe 🙂

Przepis na: Drożdżówki z makiem

 Przygotowanie: 50 min  Pieczenie: 25 min  Łącznie: 75 min 

 Liczba porcji: 12

Składniki:

Ciasto:

  • 550 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży świeżych
  • 150 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 500 g masy makowej w puszce

Lukier:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • kilka kropel soku z cytryny

Drożdżówki z makiem
Krok 1 

Do miseczki dodajemy drożdże, cukier oraz letnie mleko, mieszamy łyżeczką, odstawiamy na 5 minut do podrośnięcia.


Drożdżówka z makiem
Krok 2 

Drożdże powinny zdecydowanie rosnąć, jeżeli tak się nie stanie to trzeba zrobić nowy rozczyn (mleko mogło być zimne, drożdże stare itp).


Drożdżówki z makiem
Krok 3

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn oraz pozostałe składniki na ciasto.


Drożdżówka z makiem
Krok 4 

Zagniatamy i odkładamy na ok. 30 minut do podrośnięcia.  


Drożdżówki
Krok 5

Masę makową można bezpośrednio nakładać na ciasto lub wcześniej można ją jeszcze chwilkę zmiksować gdyby była twarda i źle się nakładała.


Drożdżówka
Krok 6

Na środek rozwałkowanego ciasta nakładamy masę makową. Zwijamy jak roladę, przewracamy łączeniem pod spód. 


Drożdżówki z makiem
Krok 7

Kroimy roladę równomiernie wszerz (co około 4 cm). Odstawiamy na 5-10 minut do podrośnięcia. Piec w temp 180 stopni przez 25 minut. Po ostygnięciu drożdżówek smarujemy je lukrem. Smacznego!


drozdzowki z makiem

Print Friendly, PDF & Email
Close