Ciasta drożdżoweDania jarskieObiadySłodkości

Drożdżowe ruchańce

Drożdżowe ruchańce są to lekko słodkie, często owalne i pulchniutkie racuszki powstałe z ciasta drożdżowego. Jest to potrawa popularna na Kujawach. Niekiedy ich zamienną nazwą są anielskie ruchańce (te słodkie racuchy ze wsi Aniołowo koło Pasłęka zostały wpisane na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych). Powstają z drożdży (świeżych lub instant), ciepłego mleka, mąki, roztopionego masła i jaj. Odstawia się ciasto do podrośnięcia, a następnie formuje się niewielkie, owalne placuszki i smaży na rozgrzanym oleju. Ważne, aby je smażyć na małym ogniu, aby ciasto mogło podczas smażenia lekko podrosnąć i w środku nie było surowe.

Drożdżowe ruchańce swoją sympatyczną i niecodzienną nazwę zawdzięczają temu, że podczas smażenia się poruszają. Słowo ruchańce, powstały natomiast od słowa „ruchał” czyli „ruszał, poruszał”.

Drożdżowe ruchańce można oprószyć cukrem pudrem lub podawać z dżemem czy powidłami. Co ciekawe, dawniej na Kujawach podawano je np. z twarożkiem, a nawet żurkiem. Przygotowywano je głównie podczas karnawału.

Przepis na: Drożdżowe ruchańce

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • 7 g suchych drożdży instant
  • 3 łyżki cukru
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 60 g rozpuszczonego masła
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia
  • konfitura z malin Stovit

Wykonanie:

Krok 1

Drożdżowe ruchańce przepis

Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, wymieszać, pośrodku zrobić wgłębienie. Do tego wgłębienia wsypujemy suche drożdże, zasypujemy je cukrem, a także wlewamy 100 ml ciepłego mleka. Lekko mieszamy łyżką, a po około 2-3 minutach dodajemy pozostałe składniki. Odstawiamy na minimum 20 minut do podrośnięcia.


Krok 2

Drożdżowe ruchańce

Przygotowujemy szklankę z gorącą wodą. Nasze ciasto drożdżowe nabieramy łyżką, za każdym razem maczaną uprzednio w wodzie (by się zbytnio nie kleiło do łyżki). Smażymy na rozgrzanym oleju (na małym ogniu), z obu stron na złoty kolor. Gotowe posypujemy cukrem pudrem i podajemy z ulubionym dżemem.


Drożdżowe ruchańce

Drożdżowe ruchańce

Drożdżowe ruchańce

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close