Przekąski

Drożdżowe roladki imprezowe z szynką

Wiem, że często wyszukujecie na blogu przekąsek imprezowych. Przygotowałam dla Was sprawdzony przepis na drożdżowe roladki imprezowe z szynką, oliwkami, serkiem oraz żółtym serem. Nagrałam dla Was filmik, aby ich przygotowanie było jeszcze łatwiejsze 🙂

Można je upiec w odstępach w foremce lub koło siebie co sprawi, że będą po prostu do odrywania jak u mnie.


Przepis na: Drożdżowe roladki imprezowe z szynką

 Liczba porcji: 12

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 25 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 400 g mąki (najlepiej mąki do pizzy włoskiej)
  • 150 ml ciepłej wody
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta oregano

Farsz:

  • 150 g serka kanapkowego śmietankowego (np. Wielun czy Almette)
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 100 g żółtego sera
  • 100 g szynki
  • 2 łyżki posiekanych czarnych oliwek
  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
  • 4 łyżki kukurydzy

Wykonanie:

Do kubka wkruszamy drożdże, dolewamy ciepłego (nie gorącego!) mleka oraz łyżkę cukru, mąki. Mieszamy za pomocą łyżeczki, odstawiamy na 10 minut aby drożdże zaczęły rosnąć. Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, wszystkie pozostałe składniki oraz rozczyn. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinkę.

Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta o wymiarach ok. 30 x 50 cm. Ciasto smarujemy serkiem, posypujemy ziołami, pokrojoną szynką, oliwkami, kukurydzą. Całość zwijamy jak roladę. Wycinamy wzdłuż równe paski o szerokości ok. 3 cm. Przekładamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec przez 25 minut w temp. 190 stopni.


roladki imprezowe z szynką

roladki imprezowe z szynką

roladki imprezowe z szynką

Print Friendly, PDF & Email
Tagi