vitamoc blendery
vitamoc blendery
Dania jarskieNaleśniki i omletyObiadySłodkości

Drożdżowe racuchy z jabłkami

Wspaniałe, puszyste drożdżowe racuchy z jabłkami, mocno obsypane cukrem pudrem…. Kto by takich nie zjadł w zimny jesienny wieczór! 🙂 Te racuchy nie są zdecydowanie dla osób na diecie, chociaż od czasu do czasu trzeba sobie pozwolić i zjeść coś bardziej kalorycznego. Zastanawiałam się dzisiaj skąd ja mam właściwie ten przepis i wydaje mi się, że z jakiejś starej gazety. Ważne, że jest sprawdzony i bardzo dobry!

Przepis na: Drożdżowe racuchy z jabłkami

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 20 dag drożdży świeżych
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • 2-3 jabłka

Racuchy drożdżowe z jabłkami
Krok 1 

Do większego kubka wkruszamy świeże drożdże, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki oraz pół szklanki ciepłego (nie gorącego!) mleka. Odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.


Racuchy drożdżowe z jabłkami
Krok 2 

Rozczyn powinien zwiększyć objętość. (Jeżeli nie zwiększy swoją objętość tzn, że rozczyn został źle wykonany np. drożdże były stare, mleko było gorące lub zimne itp.)


Racuchy drożdżowe
Krok 3 

Do większego naczynia dajemy: mąkę, jajko, rozczyn, resztę cukru- mieszamy całość łyżką.


Racuchy drożdżowe z jabłkami
Krok 4 

Wlewamy resztę mleka i szczyptę soli. Wyrabiamy gładkie ciasto.


Racuchy z jabłkami
Krok 5

Nasze ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.


Racuchy
Krok 6

Po tym czasie dodajemy pokrojone jabłka i całość mieszamy łyżką. Ciasto nabieramy łyżką, za każdym razem maczamy ją w wodzie (by się nie kleiło do łyżki). Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. (Najlepiej pod przykryciem aby “doszły” w środku.) Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!


 

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Print Friendly, PDF & Email
Tagi
Close