Ciasta drożdżowePrzepisy na Boże NarodzenieSłodkości

Drożdżowa gwiazda z Nutellą i orzechami

Kto się potrafi oprzeć takiemu drożdżowemu wypiekowi z Nutellą? Jak dla mnie jest to strzał w dziesiątkę na tegoroczne święta! Przygotowałam drożdżową gwiazdę z Nutellą oraz orzechami (mogą to być orzechy pekan, włoskie czy nawet ziemne). Tym razem użyłam do ciasta drożdży instant, lecz gdyby sprawiały Wam problem to prostu użyjcie świeżych, tylko najpierw trzeba zrobić rozczyn drożdżowy i dodać go do ciasta.

Ten świąteczny wypiek wykonałam przy użyciu robota planetarnego GOCLEVER Kitchen Mate, który jest od niedawna moim ulubionym pomocnikiem w kuchni. Jego recenzję można zobaczyć tu (klik).

Przepis na: Drożdżowa gwiazda z Nutellą i orzechami

 Przygotowanie:70  Pieczenie: 25 min  Łącznie: 95 min

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 50 g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 7 g drożdży instant

Dodatkowo:

  • nutella bądź krem czekoladowy
  • 100 g orzechów np. nerkowca, ziemnych czy włoskich

 

Do misy miksera wsypujemy mąkę, a także dodajemy roztopione masło, jajko, ciepłe mleko, cukier oraz drożdże instant. Jeżeli nie wychodzą Wam wypieki z drożdżami suchymi to polecam wykorzystać drożdże świeże tylko wcześniej należy wykonać rozczyn.

Ciasto zagniatamy przy pomocy miksera (użyj mieszadła hakowego do wyrabiania ciast drożdżowych) aż będzie gładkie i sprężyste. Odkładamy na 60 minut do podrośnięcia w ciepłe miejsce. W tym czasie do blendera wsypujemy orzechy, blendujemy je przez chwilkę tylko nie całkiem na proszek, aby były w cieście chrupiące.

Ciasto dzielimy na 3 równe części. Każdą rozwałkowujemy w kształt koła. Na blaszkę (u nie o średnicy 28 cm) nakładamy pierwsze rozwałkowane ciasto, smarujemy go nutellą, posypujemy orzechami, później na to kolejne ciasto, znowu nutellę oraz orzechy, przykrywamy ostatnim ciastem.

Na środku koła ustawiamy szklankę, wycinamy równe odstępy zaczynając od szklanki do brzegów ciasta. Podwijamy nasze równe części tworząc kształt gwiazdy (patrz filmik powyżej). Opcjonalnie smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy przez ok. 25 minut w temp. 180 stopni.


drożdżowa gwiazda z nutellą

drożdżowa gwiazda

drożdżowa gwiazda z nutellą

Print Friendly, PDF & Email