ObiadyPrzepisy z kurczakiem

Drobiowe kotleciki siekane z papryką i oliwkami

Pyszny, niedzielny obiadek? Polecam drobiowe kotleciki siekane z papryką czerwoną i oliwkami. Podajemy np. pieczonymi ziemniakami, batatami, fasolką szparagową i ulubioną surówką np. colesław. Oczywiście możesz je podać z ryżem, kaszą i mizerią… Co Ci tylko wpadnie do głowy! 🙂

Przepis na: Drobiowe kotleciki siekane z papryką i oliwkami

 Łącznie: 30 min

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta przyprawy do kurczaka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 namoczona i odcisnięta z wody kajzerka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • łyżeczka posiekanego koperku
  • 1/2 papryki czerwonej
  • oliwki Fragata Stovit

Wykonanie:

Kurczaka kroimy w drobną kostkę. Następnie przekładamy go do miseczki i mieszamy wraz z przyprawą do kurczaka, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, (namoczoną i odciśniętą z nadmiaru wody) kazjerką, posiekaną drobno papryką i oliwki.

Dodajemy również jajko, bułkę tartą, a także posiekany koperek. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.

Na rozgrzany olej nakładamy masę łyżką, nadając kształt kotleta. Smażymy z obu stron. Podajemy np. pieczonymi ziemniakami, batatami, fasolką szparagową i ulubioną surówką np. colesław. Smacznego!


Drobiowe kotleciki siekane

Drobiowe kotleciki siekane

Drobiowe kotleciki siekane

Print Friendly, PDF & Email
Close