Dania mięsneObiadyPrzepisy z kurczakiem

Drobiowe kieszonki nadziane pieczarkami i serem

Chcesz sobie dogodzić pysznym obiadem? Koniecznie przygotuj drobiowe kieszonki nadziane pieczarkami i serem w sezamowej panierce! Muszę przyznać, że dawno tak dobrego obiadu nie jadłam 🙂 Pojedyncze piersi z kurczaka wystarczy ponacinać i nadziać je mieszanką wykonaną z drobno pokrojonych pieczarek, startego sera, przeciśniętego czosnku oraz rukoli. Wychodzą bardzo aromatyczne i smaczne.

Przepis na: Drobiowe kieszonki nadziane pieczarkami i serem

 Łącznie: 30 min

 Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • szczypta pieprzu ziołowego, soli
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 3 ząbki czosnku

Nadzienie:

  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli, pieprzu
  • 1 łyżka śmietany
  • 4-5 pieczarek
  • 2 łyżki startego sera żółtego
  • garść rukoli lub szpinaku

Panierka:

  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki sezamu

[/box]

Krok 1 

Ostrym nożem nacinamy każdą pierś w poprzek, tak aby można je było rozłożyć. W miseczce mieszamy ze sobą pokrojone pieczarki, przeciśnięty czosnek, śmietanę, przyprawy oraz rukolę.

Na każdą pierś nakładamy nadzienie, a następnie złączamy piersi z farszem w środku.


Krok 2 

Spinamy je przy pomocy małych wykałaczek, żeby farsz utrzymał się w środku. Posypujemy przyprawą do kurczaka.


Krok 3

Nadzianą pierś z kurczaka najpierw moczymy w mleku.


Krok4

Następnie moczymy w panierce (sezam plus bułka tarta). Smażymy pod przykryciem z obu stron na małym ogniu. Jeżeli boisz się, że mogą być w środku surowe lub chcesz je przygotować bez tłuszczu, wtedy włóż je po prostu do piekarnika na 15-20 minut w temp. 190 stopni. 


Print Friendly, PDF & Email
Tagi