Dania mięsneMakaronyObiadyPrzepisy z kurczakiem

Domowy pad thai z kurczakiem i tofu

W Tajlandii byliśmy w listopadzie i przez te dwa tygodnie zjedliśmy ogromną ilość genialnego tajskiego jedzenia, które do teraz śni mi się po nocach… 🙁 Tak przy okazji zachęcam Was do odwiedzenia mojego wpisu, odnośnie polecanych miejsc, gdzie Co zjeść w Bangkoku – dwa miejsca, w których koniecznie musisz zjeść.

Po powrocie do Polski naszła mnie wielka ochota na odtworzenie mojego ulubionego dania z Tajlandii i dlatego stworzyłam przepis na domowy pad thai z kurczakiem i tofu. Te wszystkie składniki możesz kupić w każdym większym sklepie, więc nic nie stoi na przeszkodzie żeby wypróbować tajskiego jedzonka w swojej kuchni. Jest błyskawiczne w przygotowaniu, smaczne jak diabli, no i niezwykle aromatyczne. Smak jest bardzo zbliżony do tego, którego jedliśmy w Bangkoku, chociaż te co jedliśmy były wręcz genialne i naprawdę nie do podrobienia.

W Tajlandii najczęściej jedliśmy pad thaia z krewetkami i tofu. W przyszłości taki przepis także dodam na bloga, bo jestem pewna, że nie będzie trudny do odtworzenia w domu.

Ciekawostka dotycząca pad thai

Pad thai powstał stosunkowo niedawno, ponieważ dopiero w latch 30-40 XX wieku za sprawą ówczesnego premiera Phibun’a który rozkazał stworzenia dania narodowego i było częścią kampani tworzenia nowej tożsamości kulturowej. Danie miało poprawić wartości odżywcze mieszkańców i wykorzystać dostępne zasoby. 🙂

Przepis na: Domowy pad thai z kurczakiem i tofu

 Łącznie: 30 min

Składniki:

  • 200 g makaronu ryżowego
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g piersi z kurczaka
  • szczypta przyprawy do kurczaka
  • szczypta słodkiej papryki
  • 100 g tofu
  • 100 g kiełków fasoli mung
  • opcjonalnie 50 g pędów z bambusa
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sos – (1 łyżki sosu rybnego, 4 łyżki soku z limonki, 3 łyżki cukru np. brązowego, 2 łyżeczki sosu sojowego, 1/2 papryczki chili, 1 łyżka pasty tamaryndowej)
  • 1 limonka
  • 2-3 jajka
  • 2 łyżki prażonych orzeszków ziemnych

Jak zrobić domowego pad thaia?

Wykonanie: 

Piersi z piersi z kurczaka i tofu kroimy w małą kosteczkę. Posypujemy słodką papryką i przyprawą do kurczaka.

Makaron wyjmujemy z opakowania i zalewamy wrzątkiem (według wskazań producenta).

Z sosu rybnego, sojowego, przeciśniętego przez praskę czosnku, połowy posiekanego szczypiorku, bardzo drobno posiekanej papryczki chili, cukru i soku z 3/4 limonki robimy sos (można go także zblendować na jednolitą masę).

Na większą rozgrzaną patelnię (najlepiej do woka) nalewamy olej. Dodajemy drobno pokrojonego kurczaka i tofu, posypujemy szczyptą przyprawy do kurczaka i słodką papryką. Smażymy na małym ogniu, wbijamy jajka ciągle mieszając. Następnie dodajemy pędy bambusa, kiełki fasoli mung, odcedzony makaron i polewamy sosem. Całość szybko mieszamy na patelni. Wierzch posypujemy posiekanym szczypiorkiem i zblendowanymi orzeszkami ziemnymi (jednak warto, aby było też ich większe kawałki, będą wtedy fajnie chrupać podczas jedzenia).

Domowego pad thaia z kurczakiem i tofu podajemy ciepłego wraz z plasterkiem czy połówką limonki do polania dania.


Domowy pad thai z kurczakiem i tofu

Przepis na domowego pad thaia z kurczakiem i tofu

Domowy pad thai z kurczakiem i tofu

Domowy pad thai z kurczakiem i tofu

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Domowy pad thai z kurczakiem i tofu

Prawdziwy pad thai to danie składające się z głównie z makaronu ryżowego i krewetek (które możemy zamienić właśnie na kurczaka). Dodatkowo dodajemy kiełki fasoli mung, orzeszki ziemne, sos rybny i przyprawy. Możemy go przygotować samodzielnie. Domowy pad thai z kurczakiem i tofu jest lekkostrawny i nadaje się idealnie zarówno dla osób, które przebywają na diecie odchudzającej, jak również dla tych, które chcą prowadzić zdrowy tryb życia.

Czym jest pad thai?

Pad thai jest daniem tajskim, które możemy kupić właściwie w całej tajlandii bez problemu. Uznawany jest jako zdrowsza wersja fast food’u i można kupić go na wielu straganach i restauracjach. Warto wspomnieć, że pad thai nie jest klasycznym daniem kuchni tajskiej, ponieważ została stworzona w latach 30-40 XX wieku przez ówczesnego premieru kraju Plaek’a Pibulsonggram, inaczej Phibun’a.

 

Close