Deser Lusette z solonym karmelem

5/5 (1 ocen)

Ilość porcji

2

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

30 min

Deser Lusette z solonym karmelem

Gdy zobaczyłam rano konkurs na Durszlaku “Odkryj swoją słodką przyjemność z wafelkami Lusette!” wiedziałam, że jeszcze dziś wezmę w niej udział! Uwielbiam rywalizację, dreszczyk emocji z nią związaną oraz kreatywne podejście do zadania konkursowego. W drodze do sklepu powstał pomysł na deserki z masą mascarpone wymieszaną z wafelkami nugatowymi, bananami, biszkoptami oraz solonym kaaaarmelem! <3 Nie wiem czy kiedykolwiek wyszedł mi tak obłędny w smaku deser… Serio! Idealny na Walentynki czy romantyczną kolację dla dwojga łasuchów. Myślę, że gdyby Bridget Jones go spróbowała przed kręceniem pierwszej części filmu to w chwilach totalnego doła, jak na prawdziwą singielkę nie objadała by się czymkolwiek lecz tym oto deserem. Nie ma szans, aby nie poprawił Ci on humoru… Koniec kropka!

Przepis na: Deser Lusette z solonym karmelem

Składniki:

  • 500 g mascarpone
  • 250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% (schłodzonej)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 wafelki Lusette o smaku nugatowym
  • 2 banany
  • 4 podłużne biszkopty

Solony karmel:

  • 1/2 szklanki cukru białego
  • 40 g masła
  • 80 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 1/4 łyżeczki soli
Wyślij emailem

Deser Lusette z solonym karmelem - przepis krok po kroku


Wykonanie:

Solony karmel: Cukier wsypujemy do wyższej patelni. Na średnim ogniu podgrzewamy cukier. Na początku cukier będzie zbrylony, ale po chwili pięknie się rozpuści. Musi się sam rozpuścić, niczym nie mieszamy! Gdy całkowicie się rozpuści i nabierze ciemno bursztynowego koloru (należy uważać,aby nie przypalić cukru bo sos będzie miał gorzki posmak) dodajemy masło i mieszamy, aż tłuszcz połączy się z karmelem.

Po chwili do gorącego sosu dodajemy śmietankę kremówkę, ostrożnie, bo sos może zacząć pryskać. Mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania gładkiego karmelowego sosu i gotujemy ok. 1 minuty. Zdejmujemy garnek z kuchenki, jeszcze odrobina soli i sos gotowy.

Sos musi lekko przestygnąć więc w tym czasie mascarpone miksujemy wraz ze śmietanką kremówką oraz cukrem pudrem (masa ma być sztywna), batoniki kruszymy lub kroimy na kwadraciki i wrzucamy (odrobinę odkładamy do dekoracji wierzchu) do masy, mieszamy łyżką.

Na dno pucharków nakładamy po 2 łyżki sosu karmelowego, następnie nakładamy połowę masy wafelkowej, ścianki pucharków dekorujemy bananami pokrojonymi w plasterki, nakładamy po dwa podłużne biszkopty (ja je pokroiłam na połówki) na masę wafelkową. Później nakładamy pozostałą masę wafelkową, polewamy wierzch solonym karmelem oraz dekorujemy wafelkami. Chłodzimy ok. 1 godzinki w lodówce. Gotowe!


Deser Lusette z solonym karmelem

Deser Lusette z solonym karmelem

Deser Lusette z solonym karmelem

Deser Lusette z solonym karmelem

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 1

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
9 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Domowe Potrawy
Domowe Potrawy
6 lat temu

Pysznie wygląda, ale chyba by nie dała rady zjeść całej porcji 🙂

Anastazja
Anastazja
7 lat temu

Jaki pyszny deserek <3 <3 wygrasz na bank :]

Aneta
Aneta
7 lat temu

No i jak przy takich Twoich przepisach możnna schudnac jak sie tak napatrze to nie potrafie przestac myslec o slodyczach 😛

Gabrysia
Gabrysia
7 lat temu

Czuję, że wygrasz! 🙂 Deser wyglada obłędnie…

Halinka
Halinka
7 lat temu

Zdjecia są po prostu przepiekne!!!!! Slinka leci na sam widok, a ja koniecznie muszę go zrobić wnukom w przyszlym tygodniu. Pozdrawiam

Ewka
Ewka
7 lat temu

Moje dzieci i mąż są zachwyceni deserem! Niebo w gębie 🙂 chciałam dodać zdjęcia moich deserków, ale się niestety nie udało…

Karolina
Karolina
7 lat temu

Dzisiaj robiłam i to najlepszy deser na świecie <3 jestem zakochana!

Janek
Janek
7 lat temu

Również trzymam kciuki za wygraną. Deser wygląda meeeega pysznie i rozpustnie 🙂

Gosia www.rabarbarowo.pl
Gosia www.rabarbarowo.pl
7 lat temu

Pyszny deser 🙂 Trzymam kciuki za wygraną 😉