RecenzjeWarsztaty i recenzje

Dehydrator BYZOO

Na moim blogu prezentowałam Wam już różne wyciskarki, blendery, roboty kuchenne, prasy do oleju i wiele innych. Tym razem chciałabym Wam pokazać całkiem inne urządzenie, które jest bardzo pomocne w kuchni, szczególnie jeśli mamy np. własne z ogródka owoce oraz warzywa i chcemy przedłużyć ich świeżość. Przed Wami mój najnowszy kolega, pomocnik w kuchni – dehydrator BYZOO ze sklepu Mocsokow.pl.

Czym właściwie jest dehydrator? Dehydrator Byzoo DH02 służy przede wszystkim do suszenia warzyw, ziół i owoców w niskich temperaturach. Co oznacza, że produkty te można przechowywać przez bardzo długi czas. Byzoo DH02 jest wyposażony w 6 tacek ze stali nierdzewnej, które mogą pomieścić razem wiele owoców i warzyw, mięs.

W dehydratorze można suszyć:

  • owoce
  • warzywa
  • mięsa
  • ryby
  • zioła
  • przygotowane wcześniej półprodukty (słodkości)

Jest w pełni ze stali nierdzewnej. Obudowa wykonana jest z grubej stali nierdzewnej z matowym wykończeniem, dzięki czemu jest trwała w użyciu. Tacki do suszenia wykonane są również ze stali nierdzewnej SUS304, dzięki czemu są higieniczne, wysokiej jakości, stabilne i łatwe do czyszczenia. Przez szklaną szybkę można sprawdzić składniki bez otwierania drzwi, aby zapobiec utracie ciepła poprzez ciągłe sprawdzanie czy nasze produkty już gotowe do wyciągnięcia z dehydratora.Dehydrator BYZOO posiada automatyczny tryb wyłączenia. Dodatkowo dzięki wbudowanemu dotykowemu wyświetlaczowi można łatwo ustawić temperaturę wraz z odpowiednim czasem wysuszenia danych produktów. Za pomocą bardzo łatwego w obsłudze touchpada można łatwo ustawić czas do 30 godzin, a temperaturę od 20°C do 80°C. Suszarka wyłączy się automatycznie po upływie ustawionego czasu. To naprawdę spore udogodnienie.

Jego największą zaletą jest kompaktowość. Jest małych rozmiarów, co oznacza, że zajmuje mało miejsca na kuchennym blacie. Większość dehydratorów są wielkie, dosyć głębokie i w mniejszej kuchni się po prostu nie mieszczą. W przypadku tego sprzętu nie ma takiego problemu. Dodatkowo fajnie się prezentuje na kuchennym blacie, dzięki eleganckiemu wyglądowi.

Powietrze jest rozmieszczone bardziej równomiernie na tacach suszących, niż przy pionowym przepływie powietrza. Pozwala to składnikom wyschnąć bardziej równomiernie.

Jeżeli chodzi o czyszczenie dehydratora Byzoo, to nie sprawia ono jakichkolwiek problemów. Posiadana on zdejmowany przód, wszystkie tace elegancko można wyciągnąć i przeczyścić ciepłą wodą. Model ten nie jest też głośny w swojej pracy – poziom jego natężenia wynosi 45-50db.

Dehydrator posiada w komplecie książeczkę ze szczegółowym opisem w jakiej temperaturze i w jakim czasie powinny być suszone dane produkty np:

  • suszone pomidorki koktajlowe – temp. 70 stopni C, czas 12-14 godzin
  • suszone jabłka – temp. 65 stopni C, czas 6-8 godzin
  • suszone pomarańcze – temp. 60 stopni C, czas 7-9 godzin
  • małe bezy – temp. 70 stopni C, czas 8 godzin
  • suszone mięso – temp. 70 stopni C, czas 7-9 godzin
  • zioła – temp. 60 stopni C, czas 3-4 godzin

 

Print Friendly, PDF & Email
Close