vitamoc blendery
vitamoc blendery
RecenzjeWarsztaty i recenzje

Dania jednogarnkowe oraz recenzja garnka Happycall Vacuum

Tak jak malarzowi potrzebne są profesjonalne, dobre pędzle, tak osobie, która sporo gotuje potrzebny jest dobrej jakości sprzęt kuchenny: garnki, patelnie, noże itp. Ogólnie wychodzę z założenia, że lepiej mieć jeden porządny, droższy sprzęt niż 5 bardzo niskiej jakości. Nie chodzi o szpanerstwo posiadania drogich sprzętów. Najważniejsza jest przede wszystkim funkcjonalność oraz to czy konkretny sprzęt kuchenny spełnia Twoje potrzeby i oczekiwania. Ma Ci on pomóc w jak największym stopniu uzyskać zamierzone potrawy w jak najkrótszym czasie z jak najlepszymi rezultatami. recenzja garnka Happycall Vacuum

Gotowanie i pieczenie jest moją pasją od wielu lat, więc w mojej kuchni przewinęło się już sporo sprzętów kuchennych. Nowością jaką ostatnio dostałam do przetestowania był garnek Happycall Vacuum (mocsokow.pl), w niebieskim kolorze. Jest to naczynie, w którym można stosować funkcję próżniowego gotowania.

Seria w kolorze niebieskim dostępna jest w trzech rozmiarach:

– 20 cm (2,8l)

– 24 cm (4,6l) wysoki

– 28 cm (9,0l)

Jakie są główne atuty garnka Happycall?

  • Zawór regulujący podciśnienie “One touch”– umożliwia wygodne gotowanie z automatyczną regulacją pary;
  • Zaawansowane aluminiowe przekazywanie energii + powłoka ceramiczna o wysokiej czystości – wysokiej czystości ceramika stosowana do budowy naczyń jest również odporna na zarysowania i ścieranie, antykorozyjna;
  • Jednolity odlew – pełne elementy odlewu przyczyniają się do gotowania potrawy równomiernie, przy użyciu niskiej potrzeby energetycznej, a wysokiej przewodności cieplnej;
  • Miękkie i mocne urządzenie blokujące w uchwycie – pokrywa blokowana jest mocnymi uchwytami na obu końcach. Posiada pokrywę ze stali zwiększając siłę docisku w tym samym czasie, co umożliwia szybkie i wyśmienite gotowanie;
  • Każdy element doskonałej jakości – wykonanie wszystkich elementów tworzy z gamy garnków Happycall linię premium. Pokrywka wykończona silikonem, doskonale przyczynia się do hermetycznego zamknięcia;

Moim zdaniem ich największy plus to wygodne gotowanie z automatyczną regulacją pary. Potrawa ugotowana w takim garnku przez długi czas pozostaje ciepła. Z moich obserwacji wynika, że czas gotowania jest o wiele krótszy niż w innych garnkach. Dno garnka jest nieprzywieralne, odporne na zarysowania, a do tego pięknie się myje! Wystarczyło go lekko przepłukać wodą i przetrzeć ręcznikiem papierowym. Wykonałam na nim różne potrawy jednogarnkowe i efekt mnie bardzo pozytywnie zaskoczył. Najlepszym testem było przygotowanie bigosu – jak wiadomo musi się on gotować kilka godzin, aby wydobył się w nim prawdziwy smak i aromat. W garnku Happycall praktycznie nie musiałam go zbytnio mieszać oraz podlewać wodą. Kompletnie nic się nie przypaliło, a smak wyszedł fenomenalny, w zdecydowanie szybszym czasie niż standardowo go robię.

Zepsuł Ci się piekarnik? Ten garnek go zdecydowanie zastąpi ponieważ można w nim zrobić multum potraw. Przygotowałam udka w pomidorowym sosie – wyszły idealnie mięciutkie w środku. Nie wspomnę już o placku po węgiersku. Gulasz wołowy z dużą ilością warzyw wyszedł świetny, mięsko mięciutkie, a do tego placek ziemniaczany i łyżka śmietany… No po prostu pycha!

Placek po węgiersku z gulaszem wołowym

Składniki:

Gulasz wołowy

  • 1 kg mięsa wołowego
  • 2 łyżki mąki
  • 200 ml wina czerwonego półwytrawnego
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 500 ml bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 200 g pieczarek
  • 1/2 papryki czerwonej, zielonej i żółtej
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 listki laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • sól i czarny pieprz mielony

Placki ziemniaczane:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • śmietana 18 % (po usmażeniu)
  • natka koperku (po usmażeniu)

Wykonanie:

Mięso wołowe pokroić w kostkę, przełożyć do miski z pokrywką, zalać winem i doprawić listkami laurowymi, zielem angielskim i czarnym pieprzem. Dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić do lodówki na kilka godzin. W garnku rozgrzać masło, mięsko odsączyć z wina, obtoczyć w mące i smażyć na złoto. Mięso powinno zacząć wypuszczać swoje soki, po kilku minutach podlać winem z marynowania razem z przyprawami, bulionem, dodać pokrojone w kostkę warzywka oraz przecier pomidorowy. Na patelni z odrobiną oleju usmażyć cebule poszatkowane w piórka oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażone na złoto dodać do wołowiny. Całość dusić około 1½ godziny, często mieszając, pod koniec dodajemy śmietankę kremówkę. Jeżeli płyn wyparuje, dopełnić wodą w takiej ilości, aby sos był gęsty, ale się nie przypalał. Wołowinę w winie podawać z plackami ziemniaczanymi, keksem śmietany oraz koperkiem.

recenzja garnka Happycall Vacuum

recenzja garnka Happycall Vacuum

recenzja garnka Happycall Vacuum

Miodowe udka gotowane w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 6 dramstików z kurczaka (mogą być tez udka)
  • marynata – 2 łyżki miodu, szczypta słodkiej papryki, szczypta przyprawy do kurczaka, sól, pieprz
  • 500 ml wody
  • 4 liście laurowe
  • 1 marchewka
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • szczypta curry

Wykonanie:

Dzień wcześniej dramstiki myjemy, marynujemy, wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia wkładamy nasze mięsko do garnka, wraz z marynatą, dodajemy wodę, przecier pomidorowy, listki laurowe, startą marchewkę oraz przeciśnięty czosnek. Dusimy pod przykryciem ok. 1-1,5 godziny aż mięso będzie mięciutkie i ugotowane (ewentualnie podlewamy wodą gdyby całość wyparowała). Pod koniec dodajemy śmietankę kremówkę, przyprawiamy lekko curry, solą oraz pieprzem. Podajemy z ziemniaczkami oraz surówką.

 

recenzja garnka Happycall Vacuum

recenzja garnka Happycall Vacuum

recenzja garnka Happycall Vacuum

recenzja garnka Happycall Vacuum

Bigos z suszoną śliwką

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 40 dag kiełbasy zwyczajnej
  • 15 dag boczku
  • 1 marchew
  • 15 dag suszonych śliwek
  • olej do smażenia
  • majeranek
  • liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka jałowca
  • pieprz ziołowy
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • szczypta papryki ostrej
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • sól

Wykonanie:

W garnku na odrobinie oleju podsmaż posiekaną drobno cebulę. Kapustę opłucz, odciśnij, poszatkuj, dodaj do cebuli. Zalej 2 szklankami wody. Dodaj pozostałe przyprawy. Przykryj i duś przez 45 min. W tym czasie kiełbaskę oraz boczek pokrój w kostkę podsmaż na oleju, razem z tłuszczem dodaj do kapusty. Duś przez 2–3 godziny, często mieszając. Na 30 min przed końcem duszenia dodaj śliwki (możesz je pokroić w połówki).

recenzja garnka Happycall Vacuum

recenzja garnka Happycall Vacuum

recenzja garnka Happycall Vacuum

 

Print Friendly, PDF & Email
Tagi
Close