Czekoladowo-piernikowa rozkosz

4.4/5 (14 ocen)

Ilość porcji

12

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

120 min

Czekoladowo-piernikowa rozkosz

Przygotowałam niesamowicie pyszne ciasto, które nazwałam CZEKOLADOWO-PIERNIKOWA ROZKOSZ.

Skąd taka nazwa? Przede wszystkim składa się on z czekoladowego biszkoptu ze szczyptą przyprawy do piernika, musu czekoladowego, masy waniliowej z amaretto oraz dżemu z czarnej porzeczki, który dodaje odrobinę rześkości, kwaśniejszej nutki. Całość uwieńczyłam pierniczkami nadziewanymi w białej czekoladzie Kopernik.

Ciasto wydaje się być bardzo trudne do wykonania, lecz tak naprawdę każdy kto potrafi upiec najzwyklejszy biszkopt sobie z nim na spokojnie poradzi. Jeżeli spodziewasz się gości, którym chcesz kulinarnie zaimponować to koniecznie przygotuj to ciacho! Istne niebo w gębie <3

Przepis na: Czekoladowo-piernikowa rozkosz

Składniki:

Biszkopt czekoladowy:

  • 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • szczypta soli

Biszkopt jasny:

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Masa waniliowa z amaretto:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
  • 500 g serka mascarpone
  • 1 laskę wanilii
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżkę likieru Amaretto (opcjonalnie)

Mus czekoladowy:

  • 100 g ciemnej czekolady 64% kakao
  • 250 g sera mascarpone
  • 350 ml zimnej śmietanki 36% lub 30%
  • 1 śmietan-fix
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Dodatkowo:

  • polewa czekoladowa (z czekolady deserowej)
  • 1/2 dżemu wiśniowego lub czarnej porzeczki
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250 g mascarpone
  • 1 łyżka nutelli
  • pierniki nadziewane w białej czekoladzie Toruńskie Kopernik
Wyślij emailem

Czekoladowo-piernikowa rozkosz - przepis krok po kroku

Biszkopt czekoladowy:

Piekarnik nastawiamy na ok. 170 stopni. Na dno foremki (u mnie o wymiarach 18×26 cm) położyć papier do pieczenia, zapiąć obręcz pozostawiając papier na zewnątrz. Dno i boki posmarować masłem i oprószyć bułką tartą lub mąką. Żółtka powoli ucierać z połową cukru przez kilka minut, aż powstanie puszysta i gęsta masa. W drugiej misce ubijać białka z resztą cukru przez około 5 minut, aż powstanie gęsta, lśniąca i sztywna piana. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, przyprawę do piernika i kakao przesiać razem do oddzielnej miski i dokładnie wymieszać.

Połączyć żółtka z białkami za pomocą szpatułki, wykonując kilka ruchów. Następnie do masy dodać przesianą mąkę i delikatnie połączyć szpatułką, nie niszcząc ubitej piany, wyrównać wierzch. Piec przez 30-35 minut. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, ustawić na kratce. Po całkowitym wystudzeniu przekroić go na 2 poziome blaty.

Biszkopt jasny:

Gdy wyciągniemy biszkopt z foremki to myjemy ją, smarujemy ponownie tłuszczem i przygotowujemy drugi biszkopt. Żółtka powoli ucierać z połową cukru przez kilka minut, aż powstanie puszysta i gęsta masa. W drugiej misce ubijać białka z resztą cukru przez około 5 minut, aż powstanie gęsta, lśniąca i sztywna piana. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną przesiać razem do oddzielnej miski i dokładnie wymieszać.

Połączyć żółtka z białkami za pomocą szpatułki, wykonując kilka ruchów. Następnie do masy dodać przesianą mąkę i delikatnie połączyć szpatułką, nie niszcząc ubitej piany, wyrównać wierzch. Piec przez 30-35 minut. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, ustawić na kratce.

Masa waniliowa z amaretto:

Śmietanę, śmietan-fix, likier amaretto i serek przełóż do dużej miski. Dodaj ziarenka wyciągnięte z rozkrojonej laski wanilii oraz cukier puder przesiany przez sitko. Całość mieszaj mikserem, zaczynając od najniższych obrotów, powoli zwiększając prędkość. Krem jest gotowy w chwili, gdy wszystkie składniki się połączą, a jego konsystencja będzie przypominać bardzo dobrze ubitą śmietanę.

Mus czekoladowy:

Czekoladę należy połamać na kosteczki, roztopić w kąpieli wodnej i jeszcze ciepłą (tylko nie gorącą!) połączyć za pomocą łyżki z serem mascarpone. Zimną śmietankę ubić na bardzo sztywną pianę razem z cukrem pudrem, wmieszać ją delikatnymi ruchami szpatułki do masy czekoladowej. Wstawić na chwilę do lodówki aż do czasu przełożenia na tort.

Masę czekoladową na wierzch:

Zimną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder, mascarpone, a na końcu nutellę. Przekładamy masę do woreczka dekoracyjnego.

Składamy w całość:

Połowę czekoladowego biszkoptu przekładamy do foremki. Na nią nakładamy mus czekoladowy, wyrównujemy. Nakładamy drugi czekoladowy biszkopt. Na to nakładamy masę waniliową z amaretto, wyrównujemy, smarujemy gęstym dżemem z czarnej porzeczki. Nakładamy jasny biszkopt, smarujemy polewę czekoladową. Wierzch dekorujemy za pomocą worka cukierniczego masę czekoladową i pierniczkami nadzianymi w wykałaczkę.

Wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.


Czekoladowo-piernikowa rozkosz

Czekoladowo-piernikowa rozkosz

Czekoladowo-piernikowa rozkosz

Średnia ocena 4.4 / 5. Ilość głosów: 14

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Iwona
Iwona
4 miesięcy temu

Mam pytanie czy zamiast śmietan fix można dać żelatynę?

Kamila Patrycja
Kamila Patrycja
6 lat temu

Na jakich rozmiarów blachę jest to ciasto ?

Pat
Pat
1 rok temu

Info na początku przepisu

Iwona
Iwona
4 miesięcy temu
Reply to  Pat

A jaki przepis na polewę