Babeczki i muffinySłodkości

Czekoladowo-orzechowe muffinki

Walentynki muszą się koniecznie objawić słodkim akcentem. Przygotowałam meeega czekoladowo-orzechowe muffinki z dodatkiem orzechów włoskich. Ich wierzch udekorowałam mascarpone oraz kremem czekoladowym. Z przepisu wyszło mi 12 muffinek, lecz to zależy w jakich papilotkach czy foremkach na miffinki będziecie je piec.

Przepis na: Czekoladowo-orzechowe muffinki

Przepisy kulinarne - Po Prostu Pycha Przygotowanie: 15 min Wypieki - Po Prostu Pycha Pieczenie: 25 min Przepisy - Po Prostu Pycha Łącznie: 40 min

Obiady - Po Prostu Pycha Liczba porcji: 12

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 50 g zmielonych orzechów włoskich Bakalland
  • 50 g czekolady mlecznej (1/2 tabliczki czekolady)

Dodatkowo:

  • 250 g mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • krem czekoladowy lub nutella

Wykonanie:

W misce ucieramy jajka z cukrem, wlewamy mleko i olej. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość miksujemy. Na końcu do składników dodajemy pokrojoną drobno czekoladę mleczną oraz zmielone orzechy (jeżeli nie masz maszynki do mielenia to po prostu ubij je w woreczku tłuczkiem do mięsa), mieszamy łyżką.

Przekładamy do silikonowych foremek. Piec około 25 minut w temp. 190 stopni.

Gdy przestygną to dekorujemy je Nutellą (ja przełożyłam ją do szprycy). Miksujemy mascarpone wraz z cukrem pudrem, również przekładamy je do szprycy i dekorujemy środek muffinek.

Smacznego!


Czekoladowo-orzechowe muffinki

Czekoladowo-orzechowe muffinki

Czekoladowo-orzechowe muffinki

Print Friendly, PDF & Email
Tagi