vitamoc blendery
vitamoc blendery
CiasteczkaSłodkości

Czekoladowe popękane ciasteczka

Nie wiem czy też tak często macie, że chodzi za Wami “COŚ” słodkiego. Dzisiaj dopadł mnie ten dzień, ale nie miałam kompletnie pomysłu (jak nigdy!) co upiec. Przy okazji chciałam wykorzystać produkty, które miałam w lodówce żeby nie iść do sklepu. Już kiedyś robiłam popękane ciasteczka cytrynowe z mleczną czekoladą, a dziś padło na mocno czekoladowe – w smaku przypominające brownie- pyszne ciasteczka. Wyszły kruchutkie, słodkie, a zarazem fajnie się prezentowały przez te ich pęknięcia, które są wynikiem tego, że bardzo zimne od razu formujemy w kulki i od razu wkładamy do piekarnika. U mnie efekt pęknięć jest średnio widoczny bo obtaczałam ciasteczka w małej ilości cukru pudru . Bałam się po prostu, że wyjdą za słodkie, ale jeżeli chcecie to można zrobić grubszą warstwę z cukru pudru i na sto procent te pęknięcia będą się eksponować jeszcze ładniej. Polecam ich wykonanie dzień wcześniej, aby na noc zostały w lodówce, a na drugi dzień wystarczy je tylko upiec i gotowe! 🙂

Przepis na: Czekoladowe popękane ciasteczka

 Przygotowanie: 10 min  Pieczenie: 15 min  Łącznie: 25 min 

 Liczba porcji: 20

Składniki:

  • 1 czekolada mleczna
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • 270 g mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru do obtoczenia ciastek

Czekoladowe popękane ciasteczka
Krok 1 

Rozpuszczamy masło w rondelku. Czekoladę łamiemy na kawałki, wrzucamy do gorącego masła. 


Czekoladowe popękane ciasteczka
Krok 2 

Mieszamy łyżeczką aż powstanie gęsta masa czekoladowa.


Czekoladowe popękane ciasteczka
Krok 3

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy żółtka, miksujemy.


Czekoladowe ciasteczka
Krok 4 

Do masy jajecznej wlewamy przestudzoną masę czekoladową, dodajemy również mąkę i proszek do pieczenia.


popękane ciasteczka
Krok 5 

Miksujemy aż powstanie bardzo gęste ciasto. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub do zamrażalnika na minimum 2 godziny. Zimne ciasto nakładamy łyżeczką, formujemy w rękach kulki.


Czekoladowe ciasteczka
Krok 6

Nasz małe kuleczki obtaczamy w cukrze pudrze. Ciasteczka układamy równomiernie na wysmarowanej tłuszczem foremce. Piec w temp 180 stopni przez 12-15 minut. Smacznego!


Czekoladowe popękane ciasteczka

Czekoladowe popękane ciasteczka

Print Friendly, PDF & Email
Tagi
Close