vitamoc blendery
vitamoc blendery
Ciasta biszkoptowe i babkiSłodkości

Cytrynowy tort urodzinowy

Moi Drodzy chciałabym Was okropnie przeprosić za moją 10-dniową nieobecność lecz sobie wakacjowałam we Francji. Starałam się zrobić sobie totalną przerwę od wchodzenia na bloga, sprawdzania ile osób dziennie wchodziło na stronę. Zaskakujące jest to, że podczas mojej nieobecności czyli: nie dodawaniu żadnych nowych przepisów, nie udostępnianiu przepisów na portalach społecznościowych ruch na stronie tylko lekko spadł, nie była to jakaś katastrofa 🙂 Także dziękuję Wam bardzo, że popilnowaliście moje maleństwo i je często odwiedzaliście!

Wróćmy do tortu… Przygotowałam go dla mojego brata w jego 20 urodzinki <3 Może wizualnie nie wyszedł do końca taki chciałam lecz jak na pierwsze przetarcie z masą cukrową wyszedł całkiem całkiem. Smakowo również niczym nie odstawał. Nie przepadam za ciężkimi, tłustymi masami więc takiego bym na pewno nie przygotowała. Przełożyłam go cytrynowym budyniem, truskawkami, a wierzch udekorowałam masą cukrową w kształcie kokardy. Polecam go wykonać w mniejszej tortownicy- np o średnicy 22 cm.

Przepis na: Cytrynowy tort urodzinowy

 Przygotowanie: 75 min  Pieczenie: 35 min  Łącznie: 110 min

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej

Masa cytrynowa:

  • 2 szklanki mleka
  • 1 cytryna
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 300 g masła

Dodatkowo:

  • 1/2 kg truskawek
  • 250 g masy cukrowej (białej)
  • 250 g masy marcepanowej (czerwonej)
  • kolorowa posypka

Cytrynowy tort
Krok 1 

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, dalej miksować.


Cytrynowy tort
Krok 2 

Dodajemy żółtka, miksujemy.


Cytrynowy tort
Krok 3 

Wsypujemy przesiane mąki, mieszamy za pomocą łyżki, szpatułki.


Cytrynowy tort
Krok 4 

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia lub sreberkiem. Przelewamy masę, piec w temp. 170 stopni przez 35 minut do tzw. suchego patyczka.


Cytrynowy tort
Krok 5

W tym czasie w wyższym naczyniu miksujemy jajka z szklanką mleka, następnie wsypujemy mąkę pszenną,ziemniaczaną. W drugim garnku gotujemy na małym ogniu pozostałą szklankę mleka z cukrem oraz sokiem z połowy cytryny.


Cytrynowy tort
Krok 6

Do masy jajecznej dodajemy startą skórkę z cytryny.


Cytrynowy tort
Krok 7

Wlewamy masę jajeczną do gotującego się mleka, mieszamy do momentu uzyskania gęstego budyniu.


Cytrynowy tort
Krok 8

Masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy ostudzony cytrynowy budyń.


Cytrynowy tort
Krok 8

Biszkopt kroimy tworząc trzy blaty. Na pierwszy smarujemy 1/3 budyniu, dodajemy połowę pokrojonych truskawek. Kolejny biszkopt, budyń, truskawki, kolejny biszkopt. Wierzch oraz boki tortu smarujemy resztką masy budyniowej, schładzamy w lodówce minimum 30 minut. Masę cukrową białą rozrabiamy (ugniatamy lekko) w rękach, rozwałkowujemy na około 3-4 mm, nakładamy na tort tylko wałkując lepiej podsypać lekko cukrem pudrem aby masa się mniej kleiła. Następnie postępujemy tak samo z czerwoną masą, robimy z niej wzory ( u mnie kokarda). Z pozostałej czerwonej masy wycinam kółeczka, lekko nawilżam aby lepiej się przykleiły do tortu. Dół tortu lekko przecieram wilgotną chusteczką, posypuje kolorową posypką. Smacznego!


Cytrynowy tort

Cytrynowy tort

Cytrynowy tort

Print Friendly, PDF & Email
Tagi
Close