Opis przepisu
Cytrynowy śnieżny puch to genialny sernik na zimno! Użyłam na jego spód okrągłe biszkopciki. Jest bardzo kremowy, cytrynowy, a do tego pięknie się kroi.
Ciasto śnieżny puch
Koniecznie wypróbuj mój przepis na cytrynowy śnieżny puch. Jak dla mnie to jedno z lepszych deserów na zimno. Moim zdaniem palce lizać!
Jeżeli lubisz słodkości z dodatkiem cytrusów, to koniecznie wypróbuj również ciasto cytrynowe lub ciasto cytrynowiec.
Przepis na: Cytrynowy śnieżny puch!
Składniki:
- 1 kg twarogu sernikowego np. z wiaderka
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 śnieżki w proszku
- 300 ml mleka
- 2 łyżki soku z wyciśniętej cytryny
- 2 galaretki cytrynowe
- 400 ml wrzącej wody
- 40 g wiórków kokosowych
- 150 g okrągłych biszkoptów
Zobacz również:
Cytrynowy śnieżny puch! - przepis krok po kroku
Wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody, odstawiamy do wystudzenia na kilka godzin. Gdy galaretka nie będzie już płynna, lecz tężejąca, wtedy zaczynamy ubijać śnieżki. Śnieżki zalewamy mlekiem i ubijamy do momentu uzyskania gęstej i puszystej bitej śmietany. Następnie dodajemy do niej cukier puder oraz twaróg. Wystudzoną galaretkę wraz z sokiem z cytryny wlewamy do masy, ciągle miksując, aż składniki się połączą. Okrągłe biszkopty układamy w tortownicy (u mnie o średnicy 26 cm). Na nie wylewamy masę, równamy wierzch. Wiórki kokosowe podprażyć na suche patelni przez około 3 minutki (aż lekko zbrązowieją). Gdy przestygną, wtedy posypujemy nimi wierzch ciasta. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin lub najlepiej przez całą noc.
Komentarze
A czy można zrobić spód ciasteczkowy(zblendowane ciastka plus masło) lub cienkim biszkopcie?
Można 🙂
czy zamiast śnieżki można dać ubitą śmietanę np. 30% (po śnieżce mam zgagę)
Można 🙂
Jak zrobić żeby biszkopty nie wypłynęły na wierzch, przy wlewaniu masy serowej?
To bardzo proste 🙂 Wystarczy, że masa będzie dość gęsta, lekko tężejąca to wtedy nie ma opcji żeby biszkopty wypłynęły na wierzch.
Dziękuję ☺️