Ciasta drożdżoweSłodkościTłusty czwartek

Cytrynowe mini pączusie twarogowe w 5 minut!

Szukasz idealnego przepisu na Tłusty Czwartek, którego nie da się zepsuć? Definitywnie najlepszym wyborem będą cytrynowe mini pączusie twarogowe w 5 minut! Myślę, że ciężko o łatwiejszy przepis… Oprócz twarogu (najlepiej dodać półtłusty twaróg w kostce) polecam dodać sok wyciśnięty z cytryny wraz ze skórką z otartej cytryny.

Te mini pączusie twarogowe wychodzą:

  • za każdym razem
  • są mięciutkie w środku
  • mają niesamowicie przyjemny cytrynowy smak
  • pięknie pachną
  • zachowują świeżość przez 2-3 dni
  • są banalne do przygotowania

Z przepisu wychodzi ok. 30-35 mini pączków 🙂

Koniecznie wypróbujcie!

Przepis na: Cytrynowe mini pączusie twarogowe w 5 minut!

  Łącznie: 25 min

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g twarogu (kostka)
  • 2 jajka
  • 280 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki soku z wyciśniętej cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżka czystej wódki lub spirytusu
  • 1 l oleju do smażenia

Wykonanie: 

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Wszystkie składniki przekładamy do miski. Można wymieszać wszystko za pomocą łyżki lub lekko zmiksować mikserem na małych obrotach. Ciasto powinno być gęste.

Na patelni lub w garnku należy rozgrzać olej. Za pomocą łyżki lub lekko oprószonymi mąką rękami nabieramy porcje ciasta i wkładamy do gorącego tłuszczu. Ważne, aby olej nie był za mocno rozgrzany, ponieważ w innym przypadku ciasto w środku będzie surowe, a na zewnątrz przypalone. Smażymy na złoty kolor. Pączusie wyjmujmey na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i pozostawiamy na chwilkę do momentu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Oprószamy lekko cukrem pudrem. [/three_fourth_last]


 

Print Friendly, PDF & Email
Tagi
Close