vitamoc blendery
ObiadyPizza

Cienka pizza pieczona na kamieniu na grillu

Kwiecień zrobił się u nas przepiękny! W ostatni weekend nawet rozpoczęliśmy ze znajomymi sezon grillowy, którego nie mogłam się już doczekać. Znudziły Wam się już pieczone kiełbaski czy szaszłyki? Koniecznie zainwestuj w kamień do pizzy… Jedliście kiedyś pizzę pieczoną na kamieniu na rozgrzanym grillu?

Pizza jest zapiekana żarem od jej spodu, a także gorącym powietrzem od góry. W efekcie ciasto jest chrupiące od spodu i miękkie od góry. Nie ma co ukrywać, że grill potrafi osiągnąć wyższą temperaturę niż piekarnik. Z kolei im wyższa temperatura, tym pizza wychodzi smaczniejsza (nie wspomnę już o czasie jej pieczenia). Jeżeli lubisz zapach jedzenia z grilla to ten z pizzy prosto z rusztu jest po prostu niesamowity i przypomina zapach włoskiej pizzy z pizzerii, która posiada prawdziwy piec do pizzy, który opalany jest drewnem.

Przy okazji chciałabym Was zachęcić do wzięcia udziału w specjalnej wiosennej promocji marki Weber – cenionego na świecie producenta grilli węglowych, gazowych i elektrycznych. Promocja skupia się na flagowych produktach firmy – termometrze iGrill3 i grillach z najnowszej serii Genesis II. Możecie poczytać o niej tutaj: (klik).

Trwa ona od 02.04. do 22.04.2018 roku.

 

Seria grilli gazowych Genesis® II pasuje do każdego stylu życia. Dostępne w wersji od 3 do 6 palników, wyposażone w ekskluzywny system grillowania o dużej mocy GS4 z zapłonem Infinity, szyny aromatyzujące Flavorizer Bars ze stali nierdzewnej i palniki o dużej mocy, grille Genesis® II świetnie się sprawdzają, kiedy pragniesz przygotować posiłek dla wszystkich swoich domowników czy przyjaciół.

Dodatkowo są to grille, które umożliwiają skorzystanie z rusztu wyposażonego w autorski system Webera GBS. Ruszt z systemem GBS składa się z dwóch części, z których ruchomy środkowy element można wymienić na wkład o dowolnym przeznaczeniu taki jak: gofrownica, patelnia, kamień do pizzy, wok, żeliwny kociołek i wiele, wiele innych. To prawdziwa gratka dla miłośników dań z grilla.

iGrill 3 monitoruje jedzenie od początku do końca i informuje Cię, gdy osiągnie ono idealną temperaturę, aby zdjąć ją z grilla.

Organizatorem promocji jest Weber Polska. To wiodący producent z najbardziej różnorodną ofertą grilli i serwisu w branży. Weber jest dzisiaj synonimem innowacji związanej z grillowaniem, perfekcyjnych produktów do barbecue, a także fantastycznej atmosfery grillowania. Z oddziałami w ponad 40 krajach na wszystkich kontynentach gruntownie zmieniają światową kulturę grillowania.

Od ponad 60 lat Weber zmienia świat grilli i wprowadza kolejne unowocześnienia do swoich produktów. Kreują wysokiej jakości grille, idealnie dopasowane akcesoria i materiały eksploatacyjne, które wspólnie tworzą jedyny w swoim rodzaju system grillowania.

Zachęcam do przejrzenia oferty grillów gazowych z serii Genesis II (klik).

Przepis na: Cienka pizza pieczona na kamieniu na grillu

 Przygotowanie: 70 min  Pieczenie: 15 min  Łącznie: 82min

 Liczba porcji: 2 pizze

Składniki:

Ciasto:

  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 ml ciepłego mleka
  • 100 ml ciepłej wody
  • 350 g mąki (najlepiej mąki do pizzy włoskiej)
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta oregano
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek

Farsz:

  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyzeczka ziół prowansalskich
  • 20 dag startej mozzarelli
  • kilka pasterków boczku lub kiełbasy
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • garść świeżej rukoli (po upieczeniu)

Wykonanie:

Do kubka wkruszamy drożdże, dolewamy ciepłego (nie gorącego!) mleka oraz łyżeczkę cukru. Mieszamy za pomocą łyżeczki, odstawiamy na 10 minut aby drożdże zaczęły rosnąć. Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, wszystkie pozostałe składniki oraz rozczyn. Wyrabiamy gładkie ciasto. 

Wyrobione ciasto odstawiamy na minimum 60 minut w ciepłe miejsce.  

Po tym czasie ciasto zdecydowanie powinno zwiększyć swoją objętość.

Rozgrzać grill. Na kratce grilla położyć kamień do pieczenia pizzy i nagrzewać go przez około pół godziny po przykryciem (lub piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury, jednocześnie nagrzewając kamień lub blaszkę).

Ciasto dzielimy na dwie części. Ja piekłam obie pizze na kamieniu do pizzy. Rozwałkowujemy ciasto i przekładamy na kamień, smarujemy przecierem, posypujemy przyprawami. Na tarce ścieramy mozzarellę, posypujemy nią ciasto.

Po upieczeniu dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe, boczek oraz świeżą rukolą. Smacznego!


pizza pieczona na kamieniu na grillu

Print Friendly, PDF & Email
Close