vitamoc blendery
vitamoc blendery
Ciasta drożdżoweSłodkości

Ciasto żyrafa

Już od dawna chodziło za mną zwykłe, proste ciasto drożdżowe z lukrem. Dzisiaj w troszkę innym wydaniu- ciasto żyrafa! Jest dość proste w wykonaniu, a jednak oryginalnie wygląda i wszyscy w domu się mnie pytali jak je zrobiłam. Zniknęło z talerzy tak szybko, że ledwo co zdążyłam je sfotografować.

Przepis na: Ciasto żyrafa

 Przygotowanie:  70 min  Pieczenie: 30 min  Łącznie: 100 min

Składniki:

  • 450 g mąki
  • 20 g drożdży świeżych
  • 5 łyżek cukru
  • 60 g rozpuszczonego masła
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  •  3 kostki czekolady orzechowej
  • 1 łyżka kakao

Ciasto żyrafa
Krok 1 

Do szklanki kruszymy drożdże, dodajemy cukier oraz letnie mleko, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.  


Ciasto żyrafa
Krok 2 

Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, roztopione masło, jajko oraz wyrośnięty rozczyn. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w  ciepłe miejsce na około 40 minut.


Ciasto żyrafa
Krok 3 

Ciasto dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy łyżkę kakao oraz roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę orzechową.


Ciasto żyrafa
Krok 4 

Ciasto odstawiamy znowu na około 10 minut.


Ciasto żyrafa
Krok 5 

Ciasto jasne i ciemne dzielimy nożem na 5 równych części.


Ciasto żyrafa
Krok 6

Rozwałkowujemy każdy kawałek ciasto na długi i wąski pasek.


Ciasto żyrafa
Krok 7

Jasne paski rozwałkowujemy aby zawinąć w nie ciemne paski.


Ciasto żyrafa
Krok 8

Układamy nasze ruloniki w wysmarowanej tłuszczem keksówce. Piec przez około 30 minut w temp. 180 stopni. Smacznego!


Ciasto żyrafa

Ciasto żyrafa

Print Friendly, PDF & Email
Close