vitamoc blendery
vitamoc blendery
Ciasta z owocamiSłodkości

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe chodziło już za mną od dawna. Kilka razy się do niego przymierzałam lecz ostatecznie zawsze do czegoś innego zużywałam kupione marchewki. Nareszcie udało się upiec to pyszne ciacho. Jest wilgotne, zdrowe – dzięki dużej ilości marchwi, bardzo aromatyczne, z pięknym pomarańczowym kolorkiem. Od razu mówię, że nie jest nie wiadomo jak niskokaloryczne lecz na pewno lżejsze niż pozostałe wypieki. Myślałam, że będzie bardziej czuć w nim marchew jednak przyprawa do piernika i cynamon prawie całkiem zabiły jej smak i zapach. Jak dla mnie bomba!

Przepis na: Ciasto marchewkowe

 Przygotowanie: 20 min  Pieczenie: 45 min  Łącznie: 65 min 

Składniki :

  • 350 g startej marchewki
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu

Lukier:

  • niepełna szklanka cukru pudru
  • kilka łyżek wody
  • 1 łyżeczka cynamonu

Ciasto marchewkowe
Krok 1 

Marchewki ścieramy na tarce o małych oczkach.


Ciasto marchewkowe
Krok 2 

Jajka ubijamy na wysokich obrotach. Stopniowo dodajemy cukier oraz cukier waniliowy, cały czas miksujemy. Wlewamy olej, zmniejszamy obroty miksera.


Ciasto marchewkowe
Krok 3 

Wsypujemy wszystkie suche składniki.


Ciasto marchewkowe
Krok 4 

Do jasnej masy wsypujemy startą marchewkę, delikatnie miksujemy lub mieszamy łyżką.


Ciasto marchewkowe
Krok 5 

Wylewamy ciasto do foremki wyłożonej sreberkiem i wysmarowanej tłuszczem. Piec 40-45 minut w temp. 180 stopni. 


Ciasto marchewkowe
Krok 6 

Gdy ciasto już będzie upieczone to przygotowujemy cynamonowy lukier. Niepełną szklankę cukru pudru mieszamy z łyżeczką cynamonu i kilkoma łyżkami wody.


Krok 7 

Mieszamy aż powstanie gęsty lukier. Smarujemy nim przestudzone ciasto. Smacznego!


Ciasto marchewkowe

Print Friendly, PDF & Email
Tagi
Close