Ciasta biszkoptowe i babkiCiasta z owocamiSłodkości

Ciasto Mandarynkowiec

Co roku w zimie mam niesamowity nałóg, z którym sobie nie radzę… Są to mandarynki! Te cytrusy wręcz uwielbiam i mogłabym je jeść kilogramami. Istnieje bardzo mało ciast z ich użyciem, więc stwierdziłam, że stworzę z nich coś naprawdę świetnego 🙂 Wpadłam wczoraj na pomysł… Stworzyłam ciasto mandarynkowiec, które składa się z kakaowego biszkoptu, warstwy konfitury z brzoskwiń, mandarynek, galaretki pomarańczowej i kremu straciatella. Ciasto nie jest takie pracochłonne na jakie wygląda! Najwięcej trwa czekanie na stężenie galaretek i upieczenie biszkoptu. Uważam, że jest warte zachodu, ponieważ smakuje i prezentuje się naprawdę fajnie. Jestem przekonana, że ciasto z mandarynkami Wam posmakuje! Korzystajmy z tych cytrusów póki jeszcze są 🙂

Przepis na: Ciasto Mandarynkowiec

  Łącznie: 120 min

 Liczba porcji: 12-16

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki ciemnego kakao

Dodatkowo:

Masa straciatella:

  • 750 ml zimnej śmietanki kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 250 g mascarpone
  • 80 g drobno pokrojonej czekolady gorzkiej
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 150 ml gorącej wody
  • 30 g mlecznej lub gorzkiej czekolady

Jak zrobić ciasto z mandarynkami?

przepis na ciasto z mandarynek
Krok 1: 

Zaczynamy od rozpuszczenia we wrzątku (700 ml) dwóch galaretek pomarańczowych. Odstawiamy do stężenia, ja po ok. 20 minutach wkładam je do lodówki.

Biszkopt:

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, miksujemy na najwyższych obrotach miksera przez ok. 5 minut. Następnie dodajemy obie mąki oraz kakao. Całość delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki jedynie do połączenia się składników.

Na wyłożoną papierem do pieczenia, kwadratową foremkę (25×25 cm) wylewamy masę, wyrównujemy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (180°C) i pieczemy przez ok. 25-30 minut. Biszkopt studzimy, a następnie dzielimy na dwa równe blaty. Jeden z nich wkładamy na spód foremki. Następnie smarujemy cienką warstwą dżemu.


przepis na ciasto z mandarynek
Krok 2: 

Mandarynki obieramy, dzielimy na dwie równe części i wykładamy w równych odstępach na dżem.


przepis na ciasto mandarynkowiec
Krok 3: 

Na mandarynki wylewamy mocno tężejącą galaretkę, wyrównujemy. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 60 minut, aby galaretka całkiem stężała.


przepis na ciasto mandarynkowiec
Krok 4: 

Galaretkę rozpuszczamy w 150 ml wrzątku, mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut, aby lekko stężała.

Krem straciatella: Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, a po chwili mascarpone. Wlewamy stężałą galaretkę i startą na tarce lub drobno pokrojoną czekoladę, mieszamy delikatnie za pomocą miksera na małych obrotach. Większość kremu straciatella (ok. 3/4) nakładamy na stężałe galaretki, a na nie drugi blat biszkoptu. Pozostałym kremem straciatella smarujemy wierzch i opcjonalnie posypujemy startą czekoladą. Wstawiamy do lodówki na całą noc. Smacznego!


Ciasto mandarynkowiec

Ciasto z mandarynkami

Ciasto z mandarynkami

Ciasto Mandarynkowiec

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ciasto Mandarynkowiec

Mandarynki to jeden z tych owoców, które smakują praktycznie każdemu 🙂 Zima to świetny czas aby objadać się nimi na okrągło! Co więcej są też bardzo zdrowe i nazywane są często młodszą siostrą pomarańczy. Ja zawsze zaopatrzę się w kilogramy mandarynek w sezonie, dlatego też postanowiłam je wykorzystać w jakiś inny ciekawy sposób – tak powstało ciasto mandarynkowiec!

Ciasto z mandarynek

Ciasto z mandarynek prezentuje się naprawdę okazale, gdy ukroimy sobie kawałeczek. Ważne jednak jest to aby wybierać mandarynki bez pestek. Najlepiej kupić sobie najpierw kilka na próbę (najwyżej zjemy w domu 🙂 ). Ciasto z mandarynek składa się z kakaowego biszkoptu, konfitury z brzoskwiń, mandarynek, galaretki pomarańczowej i kremu straciatella.

Close