Bez pieczeniaSłodkości

Ciasto jak 3 BIT

Koniec 2017 roku musiałam uczcić jak należy! Jest to ostatnie ciasto w tym roku i chciałam, aby było jak najsłodsze – w końcu jaki sylwester taki cały następny rok! 🙂 Przygotowałam tradycyjnego 3 bita, który składa się z: petitków, domowej masy budyniowej, masy krówkowej oraz bitej śmietany. Jest to jedno z moich ulubionych ciast, do których mam niesamowitą słabość i sentyment. Owszem, nie należy do najmniej kalorycznych, ale nawet mały kawałeczek usatysfakcjonuje Ci trud jego wykonania oraz z pewnością nasyci.

W każdym bądź razie życzę Wam udanego sylwestra i aby rok 2018 był jeszcze lepszy niż 2017! U mnie się szykuje sporo zmian, więc dla mnie na sto procent przyszły rok będzie przełomowy! 🙂 Bawcie się dobrze <3

Przepis na: Ciasto jak 3 BIT

 Łącznie: 45 min +chłodzenie

Składniki:

  • 1 duże opakowanie herbatników
  • 1 masa krówkowa w puszce
  • 1 l mleka
  • 4 jajka
  • 170 g cukru
  • 32 g cukru waniliowego
  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • śmietan-fix w proszku lub bita śmietana
  • 400 ml śmietanki kremówki (dobrze schłodzonej)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 kostki czekolady gorzkiej

Ciasto jak 3 BIT
Krok 1 

Najwięcej czasu schodzi na masę budyniową więc od niej zaczynamy. W rondelku gotujemy na małym ogniu 800 ml mleka, 200 ml miksujemy w drugim naczyniu z cukrami, mąką oraz jajkami. Gdy mleko będzie się “podnosić” to wlewamy naszą zmiksowaną masę. Mieszamy cały czas żeby się nie przypaliła, gotujemy na małym ogniu. Na początku budyń będzie bardzo rzadki, po około 4 minutach mieszania powinien się zrobić gęsty budyń.


Ciasto jak 3 BIT
Krok 2 

Gorący budyń odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.


Ciasto jak 3 BIT
Krok 3

Na prostokątnej foremce układamy pierwszą warstwę petitków. Na niej rozsmarowujemy masę krówkową. Na masę układamy kolejną warstwę petitków.


Ciasto jak 3 BIT
Krok4

Masło ucieramy na jasny puch, dodajemy po łyżce masy budyniowej, dokładnie miksujemy.


Ciasto jak 3 BIT
Krok 5

Masę budyniową nakładamy na petitki, układamy na niej kolejną warstwę petitków.


Ciasto jak 3 BIT
Krok 6

Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z śmietan-fixem oraz cukrem pudrem. Nakładamy ubitą bitą śmietanę, ścieramy 3 kostki czekolady na wierzch. Chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc. Smacznego!


Ciasto jak 3 BIT

Ciasto jak 3 BIT

Ciasto jak 3 BIT

Print Friendly, PDF & Email