Murzynki i piernikiSłodkości

Ciasto czekoladowe poduszkowiec

Lubisz mocno czekoladowe ciasta? Muszę przyznać, że ja je naprawdę uwielbiam! Przygotowałam ciasto, które rzuciło mi się w oczy już jakiś czas temu, a mianowicie Poduszkowiec. Składa się z lekko wilgotnego ciasta czekoladowego (coś pomiędzy murzynkiem, a brownie) oraz kratki na jego wierzchu stworzonej z sera. Jego wykonanie jest niesamowicie łatwe, a filmik instruktażowy, który wykonałam będzie dla Was jeszcze większym ułatwieniem.

Do tego pysznego ciacha poduszkowiec zaserwowałam pyszne wino różowe Sommariva Rosa Millesimo Extra Dry 2016 (klik). Jest ono uderzająco owocowe, pełne nut przypominających truskawki i maliny, a także bardzo delikatne (extra dry paradoksalnie oznacza, że wino jest nieco słodsze).

Możecie je kupić w sklepie internetowym Winayo, który posiada bardzo szeroką ofertą win na każdą okazję. Są one w bardzo dobrych cenach, a ich wysyłka jest niesamowicie szybka. To co mi się podoba to to, że mogę sobie dobrać wino do konkretnej potrawy co dla mnie jest akurat bardzo ważne.

Przepis na: Ciasto czekoladowe poduszkowiec

 Łącznie: 60 min + chłodzenie

Składniki:

Ciasto czekoladowe:

  • 5 jajek
  • 250 g mąki
  • 180 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 ml oleju
  • 125 ml wody
  • 3 łyżki kakao
  • 70 rozpuszczonej gorzkiej czekolady lub kremu czekoladowego

Masa serowa:

  • 500 g mielonego sera np. z wiaderka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 32 g cukru waniliowego
  • 50 g cukru

Krok 1 

Jajka ubijamy z cukrem na wysokich obrotach miksera.


Krok 2 

Wlewamy olej i wodę, a następnie roztopioną i przestudzoną czekoladę, nadal ubijamy. Wsypujemy składniki suche do masy jajecznej i mieszamy krótko mikserem na niższych obrotach miksera.


Krok 3

Przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie o rozmiarze 16 x 26 cm), wyrównujemy. 


Krok4

Ser miksujemy z budyniem oraz cukrami przez dosłownie 2 minutki. Kiedy składniki utworzą jednolitą masę przekładamy ją do worka cukierniczego.


Krok 5

Za pomocą worka wyciskamy na ciasto pasy w pionie i poziomie by utworzyły kratkę. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 40-45 min (do tzw. suchego patyczka)


Zainspirowałam się tym przepisem (klik)

 

Print Friendly, PDF & Email
Tagi