CiasteczkaSłodkości

Ciastka wałkiem malowane + Konkurs

Ciasteczka wałkiem malowane! Dzięki życzliwości firmy Goody Woody miałam przyjemność testowania wałka grawerowanego, o świątecznym akcencie 🙂 Sprawdza się on idealnie w kuchni. Wałków w ich asortymencie jest tak dużo, że wytłoczysz wszystko co tylko sobie wymarzysz. Wykonane są z najwyższej klasy drewna bukowego, które w wyniku długiego procesu konserwacji zachowują swoje wyjątkowe właściwości. Ręcznie impregnowane nie przywierają do ciasta i służą przez lata wszystkim użytkownikom.

Jak dla mnie jest to świetne rozwiązanie dla dekorowania ciastek, aby nie były to zwykłe maślane ciasteczka. Dzięki wygrawerowaniu wyglądają jak z dobrej cukierni i tak smakują. Ważne wskazówki dotyczące takich ciastek: po pierwsze ciasto musi być schłodzone zarówno po jego wyrobieniu, a po drugie nie wolno dodawać proszku do pieczenia. Gdy nie zostaną spełnione te dwa warunki to znaczki się po prostu rozmyją ponieważ ciastka zaczną rosnąć w piekarniku.

Mam dla Was mały konkurs. Wy też możecie mieć taki fajny wałek z grawerowanym akcentem świątecznym! <3 Zadanie konkursowe jest banalnie proste: Napisz w komentarzu pod tym wpisem jakie wypieki przygotowujecie w tym roku na Święta 🙂

Jedna osoba otrzyma wałek firmy Goody Woody oraz Wielką księgę z Wypiekami. Dodatkowo wyróżnię jedną osobę, która również otrzyma taką samą książkę z mnóstwem słodkich przepisów 🙂

Regulamin

  1. Czas trwania konkursu: 17.12.2016 – 20.12.2016 r. do godz. 20.00.
  2. Zadanie konkursowe brzmi: “Napisz w komentarzu pod tym wpisem jakie wypieki przygotowujecie w tym roku na Święta”. Poproszę od razu w swoim zgłoszeniu dopisać swój adres e-mailowy.
  3. Zwycięzca wygrywa wałek Goody Woody (o wartości 110 zł) o motywie Prezenty Świąteczne oraz Wielką Księgę z Wypiekami, zaś osoba wyróżniona taką samą Księgę.
  4. Wybiorę dwie najciekawsze odpowiedzi (zdjęcie również mile widziane) w dniu zakończenia konkursu, czyli 20.12 o godz. 21.30. Proszę więc o czujność ponieważ od razu napiszę e-maila do tych dwóch osób z prośbą o podanie swoich danych adresowych. Paczki planuję nadać następnego dnia z samego rana kurierem, aby zdążyły jeszcze dojść przed Świętami.

WYNIKI KONKURSU:

Baaaaardzo dziękuję za tyle zgłoszeń konkursowych! 🙂 Nienawidzę wybierać zwycięzców bo najchętniej każdemu wysłałabym nagrodę… Wybieram Martę Matusiewicz – do niej trafi wałek + Wielka Księga wypieków, a do Eweliny Przybylak trafia Wielka Księga <3 Już wysyłam do Was e-maile, a reszcie jeszcze raz bardzo dziękuję zgłoszenia!

Przepis na: Ciastka wałkiem malowane + Konkurs

  Łącznie: 70 min

Składniki :

Ciasto:

  • 400 g mąki
  • 60 g cukru pudru
  • 200 g zimnego masła
  • 2 jajka
  • 32 g cukru waniliowego

Ciastka wałkiem malowane
Krok 1

Wszystkie składniki umieścić na stolnicy lub misce, posiekać szybko nożem, krótko wyrobić, aż powstanie jednolite ciasto. Następnie owinąć je folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 40 minut.

Po schłodzeniu ciasta, odrywać kawałki ciasta i rozwałkować zwykłym wałkiem na grubość około 4 mm, podsypując małą ilością mąki. Następnie po rozwałkowanym cieście raz rozwałkować wałkiem z wzorkami (lekko dociskać na środku wałka aby były mocniej odbite figurki. Wykrawać ciastka za pomocą szklanki lub okrągłej foremki. Układać na papierze do pieczenia, zachowując nieduże odstępy. Blachę z ciasteczkami schłodzić w lodówce lub najlepiej w zamrażalniku przez kolejne 15 minut (lub dłużej) przed samym pieczeniem.

Piec w temperaturze 190ºC przez 10 – 15 minut lub do zarumienienia brzegów.


Ciastka wałkiem malowane

Ciastka wałkiem malowane

Ciastka wałkiem malowane

 

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

33 Comments

  1. Najstarsza członkini naszego domu (babcia) przygotowuje tradycyjny makowiec, jeden na blaszce, a drugi zwijany. Mama nie wyobraża sobie świąt bez serniczka oraz ciasta toffie, ja za to zajmuję się ciasteczkami tzw kruchymi robionymi przez babciną maszynkę oraz piernikami. W tym roku chciałam spróbować przepisu piernikowego, który udostępniła Pani na facebook’u gdyż wydaje się mega pyszny a zarazem prosty 🙂 Dziewczyna mojego brata uwielbia piec babki, namawiam ją na zrobienie pysznej, puszystej babki migdałowej… mmm mniam. Kocham Święta. Pozdrawiam ([email protected])

  2. W tegorocznych wypiekach świątecznych u mnie nie może zabraknąć PIERNIKA przełożonego powidłami i oblanego czekoladą. PYCHOTKA została zamówiona przez mamę, bo to jej ulubione ciasto. Jednak co roku próbuję wpleść nieco nowości, dlatego na świątecznym stole gościł będzie 3 BIT. A dla przybyłych gości i przyjaciół będą choinki z piernika, natomiast domek dumnie będzie stał na komodzie 🙂
    [email protected]
    https://uploads.disquscdn.com/images/06a9c6e6d00ee16db620b644d1c22cfad52987e555c1a0c34914a007865a3862.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/1c303f1d70523c8a4be5d83977e873f585e2a99c638fdc5edee3a3f75c5a6048.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/8e032c86b34a05f0ce47ab9d1e87deb6a1370523aff1780cd33f642e3c566515.jpg

  3. Święta to czas spotkań rodzinnych. Moje ciasta świąteczne staram się przygotować, spełniając życzenia bliskich, które usłyszałam w ciągu całego roku. Mąż mój zawsze mi mówi, że nie lubi skórki pomarańczowej, a bez niej makowiec nie ma tego aromatu. Specjalnie dla niego będzie makowiec z mandarynkami. Właśnie dzisiaj testuję przepis i mąż powiedział “znów pachnie skórką, dodałaś 🙁
    Jego mina i zaskoczenie- warte pracy nad wymyślaniem zastępnika. A moja satysfakcja i radość, że spełniłam jego życzenie- bezcenne 🙂
    Będą pierniczki, wiadomo 🙂 To oczywista oczywistość, bo samo wycinanie niesie w sobie to, co w świętach najważniejsze. Wspólne ich robienie jest fajną zabawą i na długo pamięta się te pozytywne emocje wspólnego przygotowania ciastek. A potem każdy szuka, które wyszły spod jego ręki 🙂
    Będzie sernik, który robiła moja mama, a już jej nie ma z nami. To dla wspomnień.
    Oraz jabłecznik z polskich jabłek, bo go wszyscy kochają.
    Pozdrawiam serdecznie i świątecznie 🙂
    Kontakt:
    [email protected]

  4. Jak co roku na Święta wypieki to mój ulubiony rytuał i “obowiązek”, sposób nastrajania się na nadchodzące Święta. Od kilku lat pewne smakołyki to już tradycja. Kilka puszek ciastek u mnie w domu już nikogo nie zaskakuje. Jak tu się opanować jak tyle możliwości? A i ogromną przyjemność sprawia mi dzielenie się nimi. Tym sposobem zawsze dla wszystkich wystarczy :). W tym roku przygotowuje następujące wypieki: maślane ciasteczka, pierniczki, mocno kakaowe ciasteczka i ciasteczka z suszoną żurawiną i orzechami laskowymi. Jeżeli chodzi o ciasta to: makowce, keks i sernik z rosą. Istne kuchenne szaleństwo 🙂

    Ps. Dodaje zdjęcie ciast z zeszłego roku (zestaw startowy dla babci).

    [email protected]

  5. My nie wyobrażamy sobie świąt bez makowca, dlatego w tym roku u nas na pewno będzie, choć w nieco zmienionej wersji, ponieważ zamierzam upiec mini makowce tzn. takie w wersji babeczek 🙂 zobaczymy co mi z tego wyjdzie. Do tego w tym roku zagości u nas piernik staropolski, leżakował sobie już 4 tygodnie i właśnie wczoraj go upiekłam a teraz czeka na udekorowanie. Ach no i oczywiście nie ma świąt bez pierniczków 🙂 Niedawno w rodzinnej atmosferze wszyscy ochoczo je wycinali i testowali nowo zakupione stempelki. Planuję również upiec babeczki, może choinki albo mikołaje(które robiłam w tamtym roku), nie dość że są pyszne, to jeszcze pięknie prezentują się na świątecznym stole. https://uploads.disquscdn.com/images/46215c50909c7d55862d341adee8a9e3ea930619c3220eaaad54ec6c58137f50.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/fe634987bb27bb134f1e093e7232773786351c1d09f1e6a25cd9b3b8b0164d9a.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/9c1265711dafae577230abe95a58856969eb740d17f230c15d6d7931aca3fcdc.jpg
    Kontakt: [email protected]

  6. Jak co roku na Święta wypieki to mój ulubiony rytuał i “obowiązek”, sposób nastrajania się na nadchodzące Święta. Od kilku lat pewne smakołyki to już tradycja. Kilka puszek ciastek u mnie w domu już nikogo nie zaskakuje. Jak tu się opanować jak tyle możliwości? A i ogromną przyjemność sprawia mi dzielenie się nimi. Tym sposobem zawsze dla wszystkich wystarczy :). W tym roku przygotowuje następujące wypieki: maślane ciasteczka, pierniczki, mocno kakaowe ciasteczka i ciasteczka z suszoną żurawiną i orzechami laskowymi. Jeżeli chodzi o ciasta to: makowce, keks i sernik z rosą. Istne kuchenne szaleństwo 🙂

    Ps. Dodaje zdjęcie ciast z zeszłego roku (zestaw startowy dla babci).

    [email protected] https://uploads.disquscdn.com/images/65510776ffef6cba614ab91787295eeba1feb6941c1590eb1d4c6e290601ce7b.jpg

  7. Jak co roku na Święta wypieki to mój ulubiony rytuał i “obowiązek”, sposób nastrajania się na nadchodzące Święta. Od kilku lat pewne smakołyki to już tradycja. Kilka puszek ciastek u mnie w domu już nikogo nie zaskakuje. Jak tu się opanować jak tyle możliwości? A i ogromną przyjemność sprawia mi dzielenie się nimi. Tym sposobem zawsze dla wszystkich wystarczy :). W tym roku przygotowuje następujące wypieki: maślane ciasteczka, pierniczki, mocno kakaowe ciasteczka i ciasteczka z suszoną żurawiną i orzechami laskowymi. Jeżeli chodzi o ciasta to: makowce, keks i sernik z rosą. Istne kuchenne szaleństwo 🙂

    Ps. Dodaje zdjęcie ciast z zeszłego roku (zestaw startowy dla babci).

    [email protected]

  8. Niestety, przez ogrom pracy przed świętami, rok rocznie zostawiam sobie wszystko na ostatnią chwilę, stąd zawsze przegapiam moment na przygotowywanie piernika z prawdziwego zdarzenia. Dzięki magi kuchni, dzisiejszych możliwości i ogromnej, dostępnej w dzisiejszych czasach gamy smaków, mogę śmiało posłużyć się swoimi sprawdzonymi przepisami LAST MINUTE, które widnieją od zawsze w moim świątecznym menu. Moje przepisy obejmują ciasteczka a’la pierniczki, brownie a’la piernik i inne podstawowe ciasta, których przygotowanie zajmuje mi chwilkę, a zawsze wychodzą pysznie. Do tych podstawowych ciast zaliczam sernik z bezową pianką oraz banofee pie, które znikają w oka mgnieniu! Najgorzej jest z dekorowaniem a’la pierniczków.. to zajmuje mi najwięcej czasu, gdyż staram się żeby każde ciasteczko było tak samo piękne jak poprzednie, a robię to niesamowicie pooooowoooooli 🙂
    Załączam serniczek, banofee pie i a’la pierniczki 🙂
    https://uploads.disquscdn.com/images/a379e9ba518b5ee331f3035ddeb7deb16836fb4edc3fceade29f0670c02ee2d9.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/b4549cb753aca779ab1b9ffbf82dc0a5a546c1b2f89c52bbf3b94cfa0166969c.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/2a933505aa1e9c704b6ac4d7d5782ac736700b3b17173841bec91f547579cd1f.jpg

  9. Adwent to dla mnie najpiękniejszy okres w ciągu całego roku…
    w miarę zbliżania się świąt i radość rośnie 😀 Coraz mniej czasu, coraz więcej
    przygotowań, by na wigilijnym stole niczego nie zabrakło. U mnie tradycyjnie
    królują ciasteczka, małe, niepozorne, a jednak tak przyjemnie je podjadać
    podśpiewując kolędy w rodzinnym gronie!
    Ciasta, keksy, makowce…wszystko pyszne! Ale w ciasteczkach kryje się coś więcej… Podczas pieczenia w całym domu nieziemsko pachnie przyprawami, dzieci pilnie pomagają; wyciskają, lukrują, wkładają tyle serca w swoje drobne wypieki!
    Ciasteczkami łatwo się podzielić, pięknie
    zapakowane wędrują do sąsiadów, przyjaciół, znajomych. Na dodatek są tak niewielkie, że śmiało można skosztować wszystkich rodzajów 😉 a u mnie naprawdę ich sporo! Pierniczki, orzeszanki, kokosanki, waniliowe rożki, orzechowe,
    cynamonowe, z miodem czy z konfiturą… każdy znajdzie coś dla siebie. Puszki już
    pełne, czekają na swój wielki dzień 😀
    I mimo, że pracy przy ciasteczkach sporo, naprawdę warto!

    na zdjęciu jedna z puszek- pięknie lukrowane pierniczki 🙂
    [email protected]

    https://uploads.disquscdn.com/images/6b95febfb1e43a01bf24dd2eb4b1a68056ec0cc5dde038589585ddbf8fa6e5c3.jpg

  10. U mnie na stole będzie królowało ciasto bounty ze śnieżnobiałym kokosowym wnętrzem oraz ciasteczka cynamonowe o zapachu świąt (które na pewno by się pięknie prezentowały ze świątecznym grawerem), które robię już dobre parę ładnych lat i nigdy się nie znudzą, oraz ciasteczka a’la pieguski z kawałkami czekolady, orzechów i rodzynek. Na stołach naszych rodziców będą serniki, pierniki i inne korzenne ciasta więc u nas lekka odmiana ale równie pyszna 🙂

    [email protected]

  11. Ja mam 29 lat i chociaż nie mam jeszcze swojej rodziny to kilka lat temu odkryłam w sobie talent do gotowania ,pieczenia to jest coś co Kocham .Dla tego u mnie to ja zajmuję się wszystkim na Święta a mam dla kogo bo mieszkam z rodzicami bratem i jego dzieciaczkami dlatego małych pomocników w pieczeniu nie brakuje.A w tym roku na naszym stole na pewno będzie Sernik z Rosą ,Makowiec zawijany w cieście drożdzowym którego pamiętam z dzieciństwa takiego makowca piekła na Swięta moja babcia i ja staram się podtrzymać tę tradycję , nie zabraknie również Miodownika i Ciasta Kopciuszek.A z dzieciaczkami upieczemy Babeczki z masa makową .
    [email protected]

  12. U mnie obowiązkowo, jak co roku na świątecznym stole będzie: Torcik makowy, Sernik Pina Colada, Piernik wyśmienity i Strucla drożdżowa z makiem (wykonuję ją co dwa lata, zdjęcia brak).
    Miałam w planach przygotowanie pierniczków, jednak czas zweryfikował moje plany i niestety będziemy musieli obejść się tylko wspomnieniami z poprzedniego roku. Pozdrawiam i życzę Miłych i Radosnych Świąt 🙂

    https://uploads.disquscdn.com/images/80cbe5cecfc1ec655dba7893321924df308ae4b5978528876b5060ebc5914a56.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/7f4785380c1f4bd5eb9aa881bd5740d507bb355db3d758ee16fdf51914b80e71.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/d50b1433534ace4a3d18472fffe927bd5939eda0dec5e46cbbcd5db97380b5d4.jpg
    [email protected]

  13. No dobra… ja to nie za bardzo umiem piec 😉 Zawsze mówiłam, że nie piekę, bo nie lubię… ale jak spróbowałam, to okazało się, że wcale tak nie jest! I wcale nie przeszkadza mi ręka obklejona w cieście i mąka rozsypana po całym blacie (w najlepszym wypadku 😉 ). Mam też dzieciaki, które uwielbiają wykrawać, piec i dekorować ze mną pierniczki i ciasteczka. No więc mus to mus 😉 Trzeba piec 😉 Na Święta zaczynam z wypiekami skromnie, bo jeszcze się wszystkiego uczę (np. nie dawania gorącego mleka do drożdży i zastanawiania się potem, czemu ciasto nie rośnie), ale mogę pochwalić się pyszną chałką z kruszonką i powidłami korzennymi 😀 Idealna do maczania w mleku, więc Mikołaj na pewno zostawi mi DUŻO prezentów pod choinką 😀

  14. Po raz pierwszy Święta Bożego Narodzenia spędzam poza domem, a nawet poza granicami kraju – w Wielkiej Brytanii. Mimo, iż nie będzie mi towarzyszyć moja największa pomocnica – młodsza siostra, z którą dzielę pasję do gotowania, to jednak postaram się odwzorować tegoroczne święta w sposób, w jaki przebiegały one w moim rodzinnym domu od pokoleń, nie zapominając przy tym o wypiekach przygotowywanych wspólnymi siłami. Co roku na naszym świątecznym stole królował blok – ciasto, do którego mam pewien sentyment, bowiem było to pierwsze ciasto jakie zrobiłam w dzieciństwie, a jego smak do tej pory wiedzie prym na każdym rodzinnym spotkaniu. Obok bloku, nie może zabraknąć miejsca dla sernika z rodzynkami na kruchym spodzie – puszystym i delikatnym jak płatki śniegu oraz 3Bit’a – słodyczy dla największych łasuchów, zwłaszcza dla Świętego Mikołaja, który na pewno nie przejdzie obojętnie obok kawałka tego ciasta pozostawionego pod choinką. 🙂 Taka ilość cukru może powodować mdłości, a ja przecież nie chcę przesłodzić moich gości, dlatego dorzucam jeszcze ciasto marchewkowe – aromatyczne, a co więcej dietetyczne! 🙂 Ciasto marchewkowe jest jedynym brytyjskim akcentem, który zagości na moim stole, gdyż bliska więź z polską kuchnią i rodzinnymi przysmakami, nie pozwala mi się z nimi rozstać. Podobnie jest ze wspomnieniami, kiedy to z siostrą przygotowywałyśmy lukrowane pierniczki.. ten zapach, dekoracje, świąteczna atmosfera – po prostu niezastąpione. Dlatego też bardzo bym chciała, żeby nagroda trafiła do mojej młodszej pomocnicy, niech to będzie dla niej gwiazdkowa niespodzianka a zarazem znak, że o niej pamiętam i z niecierpliwością czekam na następne wspólne pieczenie. 🙂
    Marta, [email protected]
    Załączam zdjęcie naszych zeszłorocznych pierniczków, dekorowanych przez siostrę.
    https://uploads.disquscdn.com/images/d8fcc9a19edb2f0e6ddb39c617eaf2b9c55149acb738f9c405fec7f0735af6a7.jpg

  15. Uwielbiam Święta Bożego Narodzenia ! Mają one swój klimat mimo tego, że nie jestem już dzieckiem. Jest to czas, kiedy cała rodzina z różnych miast się zjeżdża i w 24 osoby zasiadamy do wspólnego stołu. Wspólne ubieranie choinki, rozmowy, kolędowanie nadają świętom tego magicznego klimatu 🙂 Słodkości na naszym stole jest zawsze multum, każda z ciotek odpowiedzialna jest za swoją część. Ja zamierzam w tym roku upiec piernik staropolski, sernik ze skórką pomarańczową i pianką, ciasto Jakuba, szyszki, popękane czekoladowe ciasteczka brownie, ciastka z białą czekoladą i żurawiną, pierniczki i honorowe miejsce zajmuje jak co roku mój domek z piernika 🙂 Zdobi on stół przez Wigilię i pierwszy dzień świąt, a w ostatni dzień wszyscy wspólnie przy kawie z radością go jemy szczególną frajdę mają wtedy dzieciaki – to taki nasz rodzinny rytuał każdego roku 🙂
    (Wysyłam także ich zdjęcie, ale niestety na Pani facebooka, bo mam problem z dodaniem go tutaj 🙂 )

  16. Moja Mama wciąż wzdycha do ciasta, które przygotowałam na swoje urodziny w styczniu – świątecznego akcentu nadaje mu dodatek maku do biszkoptu, poza tym jest całkowicie “moje” – z wyraźnymi kwaśnymi owocowymi akcentami, delikatne, mięciutkie ale z chrupiącymi wafelkami i drażami oraz słodką bezą. W porównaniu do innych bożonarodzeniowych wypieków będzie delikatną odskocznią – oby ponownie wszystkim smakowało tak jak poprzednio 🙂

    Biszkopt

    3 jajka

    pół szklanki cukru

    3/4 szklanki mąki

    łyżeczka proszku do pieczenia

    2 łyżki suchego maku

    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, pod koniec ubijania dodając
    cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku i ubijamy do połączenia.

    Mąkę przesiewamy z proszkiem i dodajemy do jajek razem z makiem. Mieszamy delikatnie łyżką do połączenia.

    Masę wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach
    35x25cm, wygładzamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury
    175 stopni na około 20 minut (do zrumienienia). Studzimy.

    Beza

    2 białka

    3/4 szklanki cukru

    Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy po łyżce cukier i ciągle miksujemy aż białka będą lśniące.

    Na papierze do pieczenia rysujemy prostokąt o wymiarach blaszki
    biszkoptu (lub po prostu obrysowujemy jej dno). Wykładamy białka i 
    rozprowadzamy tak, aby z każdej strony zostało 3cm od narysowanego
    konturu.

    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i obserwujemy, po około
    3 minutach beza zacznie się rumienić, wtedy od razu zmniejszamy
    temperaturę na 80 stopni i przez 5 minut obserwujemy czy beza robi się
    ciemniejsza. Jeśli nie – zostawiamy ją w takiej temperaturze około 30-40
    minut. Studzimy.

    Lemon curd

    2 żółtka

    1 jajko

    skórka i sok z 2 cytryn

    100g cukru

    70g masła

    Cytryny szorujemy, ścieramy skórkę a sok wyciskamy do małego garnka.
    Mieszamy z jajkami i cukrem. Dodajemy pokrojone masło. Stawiamy na 
    większym garnuszku w którym gotuje się już woda i mieszamy co jakiś czas
    aż do rozpuszczenia masła i zgęstnienia kremu. Studzimy.

    Dodatkowo:

    500ml kremówki

    2 łyżeczki żelatyny

    pół słoika dżemu porzeczkowego

    150g wafelków śmietankowych

    100g draży śmietankowych

    Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzątku. Studzimy.

    Schłodzoną kremówkę ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy chłodny lemon
    curd, ubijamy do połączenia po czym cienką strużką wlewamy przestudzoną
    żelatynę.

    Biszkopt przekrawamy na 2 placki (będą bardzo cienkie). Pierwszy placek
    smarujemy cienko dżemem. Układamy bezę. Wykładamy 3/4 kremu. Posypujemy
    pokruszonymi grubo wafelkami i 70g roztłuczonych draży (włożyłam w 
    foliowy woreczek i roztłukłam tłuczkiem do mięsa – tępą stroną, aby nie 
    podrzeć worka). Przykrywamy drugim biszkoptem, smarujemy resztą kremu i 
    posypujemy pozostałymi drażami.
    https://uploads.disquscdn.com/images/2371817dbf1585b3c598b48c1454c6e3d780f88a8d67feaa130c3261a28d169b.jpg

  17. Moja mama jest tredycjonalistką dlatego razem będziemy piec:
    * tort czekoladowo-orzechowy
    * sernik z rosą
    * tradycyjne keksy
    * rurki z kremem
    ale nie była bym sobą gdybym nie upiekła czegoś nowego po raz pierwszy wypróbuje nowy przepisy na ciasto “pijana śliwka” 🙂 https://uploads.disquscdn.com/images/28de0bc226aff3ed8dadc3cde5af3da9fc1b078001a60c4391378a3b54b79e95.jpg
    prace już trwająąą pierniczki upieczone w zeszłą sobotę 🙂

    [email protected]

  18. Hej 😉
    Cóż Święta są dla mnie wyzwaniem, pytanie dlaczego?
    otóż zawsze piekę ciasta z głowy, tu poczytam o biszkopcie tam o masie, połowę pozmieniam, trochę dopiszę, resztę serducha i są ciasta 😉
    Powiem od czego zaczęło się moje kucharzenie i w żadne Święta te Bożonarodzeniowe jak i Wielkanocne nie może GO zabraknąć.
    Miałam może 14-15 lat okres przedŚwiąteczny roboty pełno a tu nagle moja mama główna gospodyni domu zachorowała ( grypa żołądkowa)
    więc JA musiałam wszystko ogarnąć i zrobić jedzenie.
    I Święta są wspominane przeze mnie jak i przez moją mamę z bananem na ustach.
    Mama wspomina swoją chorobę a ja swoje wypieki w 
    szczególności JEDEN
    SERNIK Z PIERNIKAMI 😉
    Znikł w mgnieniu oka i nikt nie dowierzał że zrobiłam go sama 😉
    Podaję przepis na SERNIK;
    Sernik z piernikami

    Ciasto;
    3 szklanki mąki,
    250 g masła,
    5 żółtek,
    1 łyżka cukru,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,

    Masa serowa;
    1 kg twarogu,
    4 jajka,
    1 szklanka cukru,
    1 budyń waniliowy,
    1 cukier waniliowy,

    beza:
    5 białek ( pozostałych od ciasta kruchego),
    1 szklanka cukru,

    Dodatkowo;
    ok 2 paczek pierniczków nadziewanych,

    Ciasto:

    Z podanych składników ( prócz białek ) zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Jedną wykładamy na dużą blaszkę. Drugą odkładamy do zamrażalnika.

    Masa twarogowa:

    Ser mielimy dwa razy. Żółtka ucieramy z cukrem. Z białek ubijamy sztywną pianę. Do sera dodajemy żółtka, budyń, cukier waniliowy, i mieszamy. Delikatnie łączymy z białkami. Masę wykładamy na kruche ciasto.

    Białka pozostałe z kruchego ciasta ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i chwilkę ubijamy.

    Na masę serową wykładamy pierniczki, na to masę białkową, na koniec ścieramy na tarce o grubych oczkach ciasto z zamrażalnika.

    Pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach, po tym czasie wyłączamy piekarnik pozostawiając ciasto do wystygnięcia. Możemy polać białą czekoladą.

    😉

    Z okazji zbliżających się Świąt życzę Tobie;
    Żeby słodycze nie tuczyły,
    wino było dobre,
    a mężczyźni uczciwi 😉
    oraz wesołych i spokojnych Świąt i Nowego Roku 😉 <3
    pozdrawiam
    [email protected]

  19. Cześć 🙂 bardzo fajny konkurs. Ja na swoim blogu tez często organizuję i bardzo lubię wysyłać nagrody 🙂 Niedawno Monika z bloga nie związanego z kuchnią przysłała nam piękne zakładki do książek wykonane metodą Decoupage. Ode mnie dostała miedziane serce broszkę z kamieniami księżycowymi 🙂
    W tym roku piekę Czekoladową chmurkę, ciasteczka kokosowe, Mega wielki piernik ważący cztery kilo 🙂 I ucierane z górą owoców (czerwonych i czarnych porzeczek, malin, jagód i truskawek z mojego sadu ) pod kruszonką.
    Nie mam takiego wałeczka a do ciasteczek kokosowych pasował by jak ulał 🙂
    Pozdrawiam serdecznie 🙂
    W poprzednim poście nie podałam maila; [email protected]

  20. PIERNIKOWE MIKOŁAJE
    Takie piernikowe Mikołaje upiekłam na kiermasz charytatywny dla chorego dziecka, gdy moja rodzinka je zobaczyła a w szczególności mój synuś to się w nich zakochali i naświęta zagoszczą na naszym świątecznym stole,stanowią piękną i jadalną dekorację stołu 🙂

    https://uploads.disquscdn.com/images/388ef19b13cd2097b1fff174fc8b3da79c9544d9b790852eab8fc327e7288762.jpg MIKOŁAJE
    Składniki:
    -60 dag mąki
    -25 dag margaryny
    -2 jajka
    -15 dag cukru
    -7 łyżek miodu
    -1 łyżeczka sody oczyszczonej
    – 1 łyżeczka cynamonu
    -3 łyżeczki przyprawy do piernika

    Wykonanie:
    1.W garnku rozpuszczamy miód, margarynę i cukier, studzimy.
    2.Do miski przekładamy pozostałe składniki dodajemy płynne i mieszamy.
    Gdy składniki się połączą ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy gładkie ciasto. Schładzamy ok. 30 min. w lodówce.
    3.Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i foremką lub z szablonu wycinamy mikołaje, z pozostałego ciasta wycinamy mniejsze pierniczki.
    Pieczemy ok.15-20 min. uważając aby się nie przypaliły. Studzimy na kratce.
    4.Wystudzone pierniczki dekorujemy.

    [email protected]

  21. Tradycyjne śląskie świąteczne potrawy to w mojej rodzinie podstawa 🙂 “Moczka” i “makówka” to jedne z moich ulubionych śląskich świątecznych słodkości. Jako, że moja mama podtrzymuje co roku tradycję, to ja postanowiłam trochę od tego odejść i od 3 lat przygotowuję pyszne i apetycznie wyglądające ciasteczka. Co roku wszystko sama ręcznie zdobiłam, przykładałam się do tego. Teraz nie wyobrażam sobie świąt bez tego. Niestety w tym roku, kiedy cały mój czas pochłonęła praca nie będę miała czasu na zabawę w kuchni i jestem pewna, że taki wałek na pewno by mnie po części wyręczył 🙂 Bo przecież co to za święta bez pięknie zdobionych ciasteczek ? 🙂
    [email protected]
    https://uploads.disquscdn.com/images/cc30a5c3da74bd231ce440a33955d74b706c70430c8458c7bcf72fad17ccc599.jpg

  22. U mnie w domu tradycyjnie jak na sląsku bede makówki , moczka , sernik z rosa, makowiec ciasto toffi i ciasteczka maślane i ule 😉 Te pysznosci nigdy nam sie nie nudza i zawsze czekamy z wielka niecierpiliowscia by je zjeść ☺ mm az se narobilam smaka…ale juz niedlugo 😉
    [email protected]

  23. Moje przygotowania do świąt zaczynają się już dobre półtora miesiąca wcześniej, gdy nastawiam dojrzewający piernik staropolski. W tym roku leżakowały dwa ciasta – do piernika dołączyło ciasto bakaliowe, które przez cały miesiąc dokarmiałam rumem. Oba dojrzewają na okienku przy wejściu do domu, więc każdego gościa wita cudowny zapach przypraw korzennych. 🙂
    Przed samymi świętami szykuję drożdżowe makowce, rolady, ozdobne babeczki (marchewkowe i piernikowe, uwielbiane przez rodzinę) i, oczywiście, pierniczki. Dekorowanie ciasteczek jest dla mnie wspaniałym sposobem na relaks w tych nerwowych dniach tuż przed wigilią. Zazwyczaj siadam do dekorowania tuż po powrocie do domu i siedzę do późnego wieczora. Część ozdobionych pierników ląduje na choince, część rozdaję przyjaciołom w ramach prezentów, a resztę zjadamy w czasie świątecznych spotkań.
    Dodatkowo, moja mama szykuje makiełki i makową lasagne, które stały się hitami w zeszłym roku i weszły do kanonu świątecznych przysmaków.

    [email protected]

    https://uploads.disquscdn.com/images/e6a4f52ac33097353a55799de822092453dccf4115cc79ff631b5d90f6b42da2.jpg

  24. U mnie na swięta jak to na ślasku tradycyjnie makówki, moczka, sernik z rosa (uwielbiam), ciasto toffi, ciasteczka maślane i ule :)) Te pyszności nigdy nam sie nie nudza i moja rodzinka zawsze z wielka niecierpliwością czeka by zajadać sie tymi smakołykami. Mmmm az sobie narobiłam smaka…ale juz niedługo :))) [email protected]

  25. Na Święta zawsze robię pierniczki – zdjęcie, które nie tylko goszczą na moim stole ale przedewszystkim są prezentem dla najbliższych mi osób. Oprócz tego zawsze gości jeszcze strucla makowo-drożdżowa i sernik -najbardziej tradycyjnie ale dla moich domownikow to zawsze wiązało się z tymi świętami i tak jest co roku, taka piękna słodka nasza tradycja 😉

  26. Mój świąteczny zwyczaj to urozmaicone menu, więc zawsze pojawia się coś nowego. Szczególną uwagę przykładam do potraw serwowanych w Wigilię i tego co można podać najmłodszym. 
W tym roku na wigilijnym stole obok tradycyjnych potraw zagoszczą:


    -pulpeciki rybne z warzywami


    -ryba po grecku (z myślą o dzieciach przygotowana na domowym przecierze i ryżu)


    -pierogi z owocami, z serem

    -gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami


    -barszcz grzybowy
-warstwowa sałatka z pieczoną rybą.



    Święta osłodzą nam:

    
-kruche ciastka


    -sernik na orzechowym spodzie

    -migdałowe brownie kokosowe


    -tarta z kremem limonkowym

    -lekki piernik


    i czekoladowy tort z cukinii z okazji moich urodzin i imienin.

    Mmmm, już czuję te świąteczne zapachy! Ach, niech te święta już nadejdą 🙂

  27. Mój świąteczny zwyczaj to urozmaicone menu, więc zawsze pojawia się coś nowego. Szczególną uwagę przykładam do potraw serwowanych w Wigilię i tego co można podać najmłodszym. 
W tym roku na wigilijnym stole obok tradycyjnych potraw zagoszczą:


    -pulpeciki rybne z warzywami


    -ryba po grecku (z myślą o dzieciach przygotowana na domowym przecierze i ryżu)


    -pierogi z owocami, z serem

    -gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami


    -barszcz grzybowy
-warstwowa sałatka z pieczoną rybą.



    Święta osłodzą nam:

    
-kruche ciastka


    -sernik na orzechowym spodzie

    -migdałowe brownie kokosowe


    -tarta z kremem limonkowym

    -lekki piernik


    i czekoladowy tort z cukinii z okazji moich urodzin i imienin.

    Mmmm, już czuję te świąteczne zapachy! Ach, niech te święta już nadejdą 🙂

    [email protected]
    Nie widzę mojego zgłoszenia wysłanego przed godz. 20:00
    Przed tą godziną poinformowałam o tym pod postem konkursowym na facebooku i w prywatnej wiadomości.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close