vitamoc blendery
vitamoc blendery
CiasteczkaSłodkości

Ciastka serduszka przełożone dżemem

Kruche ciastka serduszka przełożone dżemem wiśniowym- idealny dodatek do popołudniowej kawusi. Jak dla mnie są rewelacyjne z każdym dżemem, a nawet marmoladą. Gdy są jeszcze ciepłe i z piekarnika już pięknie pachnie to już ciężko się powstrzymać przed ich zjedzeniem, a jeszcze trzeba je przełożyć dżemem!

Przepis na: Ciastka serduszka przełożone dżemem

 Przygotowanie: 15 min  Pieczenie: 14 min  Łącznie: 29 min

 Liczba porcji: 16

Składniki:

Ciasto:

  • 350 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 szczypty cukru z prawdziwą wanilią np. prosto z Młynka
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • dżem wiśniowy

Ciastka serduszka
Krok 1 

Do miski wrzucamy wszystkie składniki na ciasto.


Ciastka serduszka
Krok 2 

Zagniatamy kruche ciasto.


Ciastka serduszka
Krok 3 

Za pomocą foremek do wykrawania serduszek (ja mam 3 różnych rozmiarów) wycinamy całe serca. W połowie z nich, za pomocą mniejszych foremek wycinamy w ich środku mniejsze serca. Układamy równomiernie w wysmarowanej tłuszczem foremce. Piec przez około 12-14 minut w temp. 170 stopni. Gdy lekko przestygną to na całe serduszka nakładamy łyżeczkę dżemu, przykrywamy wyciętą częścią serduszka. Dodatkowo można je oprószyć cukrem pudrem.


Ciastka serduszka

Ciastka serduszka

Print Friendly, PDF & Email
Tagi
Close