FitŚniadanie

Ciasteczka owsiane z suszoną żurawiną (bez cukru)

Jak Wasz powrót do szkoły? Może nie do końca Wasz, ale dzieci to już prędzej 🙂 Zawsze po wakacjach ciężko się przestawić na wcześniejsze wstawanie, ponowne planowanie posiłków dla całej rodzinki. Dlatego wychodzę do Was z propozycją na mega szybkie (można je wykonać w 5 minut + 15 minut to pieczenie) ciasteczka owsiane z suszoną żurawiną (bez cukru), ponieważ słodzone puree z banana oraz miodem. Oprócz największego ich atutu, czyli czasu przygotowania, dodatkowo są niesamowicie smaczne, sycące i muszę przyznać, że wychodzą za każdym razem. Mogą stanowić świetne, zdrowe drugie śniadanie czy deser, zastępując wszelkiej maści batoniki, pączki itp.

Moje ciasteczka owsiane z żurawiną będą stanowić genialne śniadanie do lunchboxu dla dzieci czy do pracy. Na zdjęciach przedstawiłam bardzo praktyczny i świetnie prezentujący się dwupoziomowy lunchbox ze sklepu Zanshin (klik), (sklep wypełniony Japonią i bento). Każdy z dwóch pojemników wyposażony jest w 100% szczelną pokrywkę, a dodatkowo może być w całości używane w kuchence mikrofalowej. Wielkim atutem tych lunchboxów jest to, że na jednym poziomie możecie zapakować sobie ciasteczka owsiane, a w drugim świeże owoce, domowe kanapeczki, czy nawet drugie danie. Kombinacji jest naprawdę dużo, a takie planowanie posiłków pudełkowych ma niesamowicie korzyści. Począwszy od zdrowego i regularnego spożywania pełnowartościowych posiłków, po koszty finansowe. Nie ukrywajmy, codzienne jedzenie “na mieście” potrafi zrujnować domowy budżet. Szczególnie jak jest sporo domowników.

Przy okazji mam dla Was kupon rabatowy na 10% zniżki na cały asortyment- wystarczy wpisać – PYCHA!

Przepis na: Ciasteczka owsiane z suszoną żurawiną (bez cukru)

 Łącznie: 20 min

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • 1 dojrzały banan
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • garść suszonej żurawiny

Dodatkowo:

  • ulubione owoce np. winogrona i brzoskwinie

Wykonanie:

Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Do większej miski wkładamy obranego banana i rozgniatamy go widelcem na papkę. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy całość za pomocą łyżki. Masa będzie bardzo gęsta, więc za pomocą ręki ugniatamy ciasteczka, układając je na foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Z przepisu wychodzi ok. 12-15 ciasteczek. Piec przez ok. 15-20 minut w temp. 180 stopni. Smacznego!


Print Friendly, PDF & Email
Tagi