CiasteczkaSłodkości

Ciasteczka jajeczka przełożone dżemem

Ciasteczka jajeczka przełożone dżemem ananasowym lub brzoskwiniowym wykonasz w kilka minut. Są kruchutkie, o przyjemnym waniliowym aromacie. Do tego pięknie prezentują się na Wielkanocnym stole.

Przepis na: Ciasteczka jajeczka przełożone dżemem

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g miękkiego masła
  • 80 g cukru
  • 1 jajko
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1/2 słoiczka dżemu ananasowego Stovit

Wykonanie:

Masło ucieramy z cukrem oraz cukrem waniliowym.

Dodajemy jajko, mąkę, a następnie miksujemy na niskich obrotach do połączenia się wszystkich składników. Wyrabiamy nasze ciasto ręką, podsypujemy mąką, wałkujemy.

Za pomocą foremki w kształcie jajka wycinamy ciasteczka, połowę z nich odkładamy na bok- za pomocą kieliszka do wódki wycinamy na środku mniejsze dziurki. Na wysmarowanej foremce układamy ciasteczka jedno obok drugiego. Piec około 10-12 minut w temperaturze 170 stopni. Gdy wystygną układamy nasze ciastka w całość czyli: ciasto bez dziurki (całe) smarujemy łyżeczką dżemu, przykrywamy ciastkiem z dziurką, leciutko dociskamy. Opcjonalnie delikatnie oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!


Ciasteczka jajeczka przełożone dżemem

Ciasteczka jajeczka przełożone dżemem

Ciasteczka jajeczka przełożone dżemem

Print Friendly, PDF & Email
Tagi
Close