CiasteczkaSłodkości

Ciasteczka grzebyki z dżemem

Ciasteczka grzebyki z konfiturą z czarnych porzeczek stanowią fantastyczną przekąskę do kawusi. Są kruchutkie, smaczne, a także rozpływają się w ustach.

Przepis na: Ciasteczka grzebyki z dżemem

 Łącznie: 45 min

Składniki:

  • 250g maki pszennej
  • 250g zimnego masła
  • 250g twarogu np. półtłustego
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • roztrzepane jajko
  • cukier trzcinowy lub cukier gruba Rafinada
  • cukier puder do posypania
  • konfitura z czarnych porzeczek Stovit

Wykonanie:

Mąkę, zimne masło, cukier puder, żółtko oraz twaróg mieszamy i zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny.

Ciasto rozwałkowujemy cienko w kształt prostokąta. Na środku prostokąta nakładamy marmoladę i zawijamy w rulonik dwa razy, który odcinamy od reszty ciasta. Powtarzamy czynność do wyczerpania ciasta.

Zawinięte ruloniki smarujemy roztrzepanym jajkiem i kroimy na około 6 cm kawałki, które z jednej strony w równych odstępach nacinamy do 1/3 wysokości.

Smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz posypujemy grubszym cukrem. Piec około 20 minut w temp. 180 st. Po upieczeniu posypujemy je opcjonalnie cukrem pudrem.


Ciasteczka grzebyki

Ciasteczka grzebyki

Ciasteczka grzebyki

Print Friendly, PDF & Email
Tagi
Close