Przekąski

Chlebek pizza

Bardzo tęskniłam za takimi ciepłymi, długimi dniami. W zimie często zmagałam się z ponurym humorem, który powodowany był tym, że o godzinie 15 już robiło się ciemno, nie chciało mi się zbytnio wychodzić z domu itp. Nie mogłam się już doczekać wiosny, kwitnących drzew, kwiatów i słonecznych dni. Maj kojarzy mi się głównie z grillem, kiełbaskami, wycieczkami rowerowymi oraz piknikami. Grillowane kiełbaski na patyku mają zdecydowanie swój urok i charakterystyczny smak, lecz warto mieć w zanadrzu przepisy na przekąski czy sałatki, które łatwo przygotować czy zabrać na wynos do znajomych. Przygotowałam drożdżowy chlebek pizza z kukurydzą, czerwoną papryką oraz startym serem Grana Padano. Świetnie wyrósł i muszę przyznać, że bardzo ładnie się kroił w równe kromeczki. Znajomi wsunęli jeszcze ciepły z lekko ciągnącym się serem w środku. Jako dodatek do mojego chlebka polecam aromatyczny ketchup Kielecki, który bazuje na składnikach najwyższej jakości i sprawdzonych recepturach. Posiada intensywny, czerwony kolor oraz esencjonalne przyprawy. Jako drugi dodatek polecam musztardę Kielecką o kremowej konsystencji. Jest to jeden z najważniejszych specjałów WSP „Społem”, produkowany od 1932 roku, czyli od blisko 85 lat.

No po prostu pycha!

Przepis na: Chlebek pizza

 Łącznie: 90 min

Składniki:

  • 350 g mąki włoskiej typu 00 (do pizzy)
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 150 ml ciepłej wody
  • 50 ml oliwy z oliwek lub oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 15 dag startego sera np. Grana Padano, Cheddar czy Mozzarella

Dodatkowo:


Hawajska pizza z patelni
Krok 1 

W kubku wymieszać drożdże z  ½ szklanki ciepłej wody, cukrem i łyżeczką maki. Odstawiamy na 10 min do wyrośnięcia. 


Krok 2 

Do większego naczynia przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięty rozczyn, oliwę z oliwek, pozostałą wodę, sól oraz pieprz. Przed przystąpieniem do wyrabiania ciasta smarujemy ręce łyżką oliwy (wtedy fajnie ciasto odchodzi od rąk, a nie przykleja się). Wyrabiamy ciasto przynajmniej 5-10 minut, a następnie wkładamy do dużej miski, zakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godzinki aby ładnie wyrosło.


Krok 3 

Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach, kukurydzę odsączamy z wody, a paprykę kroimy bardzo drobno. 


Krok 4 

Do ciasta wsypujemy ser, paprykę oraz kukurydzę, mieszamy ręką. Można lekko podsypać mąką. Ponownie odstawiamy na 20 minut do podrośnięcia.


Krok 5

Ciasto przekładamy do większej keksówki (u mnie o długości 32 cm). Wierzch posmarować opcjonalnie roztrzepanym jajkiem, posypać odrobiną startego sera oraz posypać ziołami prowansalskimi. Piec przez 25 minut w temp. 180 stopni z termoobiegiem. Podawać z ulubionymi sosami. Smacznego!


*Wpis powstał w ramach współpracy z WSP Społem

Print Friendly, PDF & Email
Tagi