vitamoc blendery
vitamoc blendery

Własnoręcznie zrobiona, ciepła chałka – co może być lepszego na śniadanie czy kolację! Jest bardzo smaczna, mięciutka a warkocze posypane cukrem trzcinowym nadają jej słodkości. Mi najlepiej smakuje z kwaśniejszym dżemem porzeczkowym lecz wszystko jest kwestią gustu.

Przepis na: Chałka

Składniki:

  • 1/2 kostki drożdży
  • 1/2 szklanka mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 500 g mąki
  • 2 jajka (jedno do ciasta, drugie do wysmarowania chałki)
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanka wody
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

Chałka
Krok 1 

Do małego naczynia wrzucam drożdże, cukier i ciepłe mleko, mieszamy i odstawiamy aby drożdże zaczęły rosnąć.


Chałka
Krok 2 

W garnku rozpuszczamy masło- odstawiamy.Do miski wsypujemy mąkę, rozczyn drożdżowy, przestudzone masło,jajko i wodę. Wyrabiamy ciasto lecz nie podsypujemy za dużą ilością mąki bo ciasto wyjdzie nam twarde- jednak nie powinno nam się kleić do rąk. Gdy wyrobimy ciasto to kształtujemy je w kulę i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.


Chałka
Krok 3 

Ciasto dzielimy równo na trzy podłużne wałeczki, które będziemy łączyć jak zwykły warkocz z włosów. Na koniec podwijamy końcówki na spód chałki i układamy na wysmarowaną tłuszczem foremkę. Odstawiamy aby jeszcze troszkę podrosła na około 10 minut, a w tym momencie włączamy piekarnik na temperaturę 170 stopni.


Chałka
Krok 4

Naszą chałkę smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Wstawiamy do piekarnika na około 25 minut.


Chałka

Print Friendly, PDF & Email
Tagi
Close