vitamoc blendery
vitamoc blendery
Dania mięsneObiady

Cevapcici z sosem czosnkowym

Cevapcici – danie mięsne pochodzenia bałkańskiego, sporządzane w wielu lokalnych odmianach. Mięso formuje się koniecznie w ruloniki i grilluje lub smaży. Przygotowałam je wraz z wyrazistym sosem czosnkowym na patyczkach do szaszłyków. Można je usmażyć na patelni do grilowania lub ewentualnie zwykłej na małej ilości tłuszczu i koniecznie pod przykryciem w małej temperaturze, aby mięso było równomiernie wygrilowane. Świetnie do tego dania pasują ugotowane ziemniaczki z koperkiem, ewentualnie frytki.

Przepis na: Cevapcici z sosem czosnkowym

  Łącznie: 35 min 

Składniki :

  • 700 mielonego mięsa wołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta kolendry
  • szczypta pieprzu cytrynowego
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sos czosnkowy: 1 łyżka majonezu, 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz

Cevapcici
Krok 1 

Mięso wołowe przyprawiamy szczyptą soli, pieprzu cytrynowego, kolendry, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany koperek. Całość odstawiamy na minimum 30 minut. W tym czasie przygotowujemy domowy sos czosnkowy: do miseczki dajemy majonez, gęsty jogurt naturalny, ewentualnie grecki (zwykły jogurt naturalny spowoduje, że sos będzie bardzo rzadki), szczyptę soli, pieprzu, 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku oraz opcjonalnie odrobinę koperku. Następnie z mięsa formujemy wałeczki, które nabijamy na namoczone w zimnej wodzie patyczki do szaszłyków. Smażymy na patelni do grilowania lub ewentualnie zwykłej ze wszystkich stron, aż mięso nabierze brązowego koloru. Mięso podajemy z sosem czosnkowym i np ugotowanymi ziemniakami lub frytkami.


Cevapcici

Cevapcici

Cevapcici

Cevapcici

 

Print Friendly, PDF & Email
Tagi
Close