ObiadyPizzaPrzekąski

Calzone z szynką

Calzone z szynką bardzo lubię piec, ponieważ wychodzi za każdym razem naprawdę pyszne. Cały sekret tkwi w dobrze wyrobionym cieście drożdżowym. Składniki jakie dodasz zależą tylko i wyłącznie od Ciebie, a także od zapasów Twojej lodówki.

Przepis na: Calzone z szynką

 Przygotowanie: 70 min  Pieczenie: 20min  Łącznie: 90 min

 Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 400 g mąki
  • 4 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • pieprz

Farsz:

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 g mozzarelli
  • 1/2 papryki
  • 20 dag szynki
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • zioła prowansalskie
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka kaparów Stovit

Calzone z szynką
Krok 1

Drożdże, 1/2 szklanki mleka, łyżkę mąki oraz cukier mieszamy dokładnie i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy nasz rozczyn zacznie się podnosić przelewamy go do przesianej mąki.

Mąkę, resztę mleka, rozczyn, wodę, oliwę oraz sól wsypujemy do miski, mieszamy początkowo łyżką.

Wyrabiamy gładkie ciasto, przykrywamy ściereczką oraz odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Nasze ciasto rośnie, a w tym czasie kroimy w mniejszą kostkę składniki na farsz.

Ciasto dzielimy na cztery porcje. Wałkujemy w kształt jajka, na jednym brzegu nakładamy koncentrat pomidorowy, szynkę, pokrojone warzywa, a także startą mozzarellę.

 

Zlepiamy końce w kształt pieroga. Wierzch smarujemy małą ilością koncentratu pomidorowego, nakładamy plasterek sera lub lekko go ścieramy. Piec ok. 10-15 minut w temp.220 stopni (im wyższa temp. tym krócej pieczemy). Smacznego!


Calzone z szynką

Calzone z szynką

Calzone z szynką

Calzone z szynką

Print Friendly, PDF & Email
Tagi