Calzone z szynką

4.8/5 (35 ocen)

Ilość porcji

4

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

70 min + 20 min pieczenia

Calzone z szynką

Opis przepisu

Calzone z szynką bardzo lubię piec, ponieważ wychodzi za każdym razem naprawdę pyszne. Cały sekret tkwi w dobrze wyrobionym cieście drożdżowym. Składniki jakie dodasz zależą tylko i wyłącznie od Ciebie, a także od zapasów Twojej lodówki.

Przepis na: Calzone z szynką

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 400 g mąki
  • 4 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • pieprz

Farsz:

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 g mozzarelli
  • 1/2 papryki
  • 20 dag szynki
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • zioła prowansalskie
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka kaparów Stovit
Wyślij emailem

Calzone z szynką - przepis krok po kroku


Krok 1

Calzone z szynką

Drożdże, 1/2 szklanki mleka, łyżkę mąki oraz cukier mieszamy dokładnie i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy nasz rozczyn zacznie się podnosić przelewamy go do przesianej mąki.

Mąkę, resztę mleka, rozczyn, wodę, oliwę oraz sól wsypujemy do miski, mieszamy początkowo łyżką.

Wyrabiamy gładkie ciasto, przykrywamy ściereczką oraz odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Nasze ciasto rośnie, a w tym czasie kroimy w mniejszą kostkę składniki na farsz.

Ciasto dzielimy na cztery porcje. Wałkujemy w kształt jajka, na jednym brzegu nakładamy koncentrat pomidorowy, szynkę, pokrojone warzywa, a także startą mozzarellę.

Zlepiamy końce w kształt pieroga. Wierzch smarujemy małą ilością koncentratu pomidorowego, nakładamy plasterek sera lub lekko go ścieramy. Piec ok. 10-15 minut w temp.220 stopni (im wyższa temp. tym krócej pieczemy). Smacznego!


Calzone z szynką

Calzone z szynką

Calzone z szynką

Calzone z szynką

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 35

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Alicja
Alicja
2 lat temu

Pomóżcie, w przepisie jest 0,5szkl mleka. A później piszę żeby dodać resztę mleka. Chyba jakaś pomyłka zaszła

Marta Langier
Marta Langier
6 lat temu

Aż wstyd się przyznać, ale nigdy nie robiłam… Muszę nadrobić zaległości 😉