Dania mięsneObiady

Burger wołowy

Lubicie hamburgery? Mam dla Was przepis na niesamowicie smaczny domowy burger wołowy z karmelizowaną gruszką, pomidorem, sałatą z musztardowo-miodowym sosem… 🙂 Brzmi ciekawie? Hmmmnie na początku ten przepis w ogóle nawet nie zainteresował lecz bardzo bym żałowała gdybym go nie wypróbowała bo połączenie smaków jest wręcz niesamowite. Karmelizowana gruszka nadaje mu lekkiej słodkości, a całość dzięki temu nie jest taka typowa, standardowa. Przecież nie każdy hamburger musi być tłusty, z z chemiczną, napulchnioną sztucznie bułką oraz tłustymi majonezowymi sosami. Bułkę proponuję wybrać według własnych upodobań. U mnie miała być wieloziarnista lecz w sklepie były dość twardawe więc wzięłam zwykłą pszenną.

Przepis na: Burger wołowy

  Łącznie: 35 min 

Składniki :

  • 600 mielonego mięsa wołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli, pieprzu
  • szczypta kolendry
  • szczypta papryki słodkiej
  • 1 pomidor
  • 4 bułki
  • 1 gruszka
  • 2 łyżki cukru
  • sałata
  • sos: 2-3 łyżki majonezu, 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła

Burger wołowy
Krok 1 

Mięso wołowe przyprawiamy szczyptą soli, pieprzu, kolendry, papryki słodkiej oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszamy, odstawiamy na chwilę. Formujemy 4 krążki mięsne, smażymy z obu stron na małym ogniu.


Burger wołowy
Krok 2 

Gruszkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Na rozgrzaną patelnię wsypujemy 2 łyżki cukru, czekamy aż się rozpuści, wtedy dodajemy gruszkę i czekam aż się nam ładnie skarmelizuje.


Burger wołowy
Krok 3 

Bułki kroimy na pół. Na rozgrzaną patelnię nakładamy masło, gdy się rozpuści to każdą bułkę lekko podsmażamy aby później była lekko chrupiąca. Jeżeli nie chcecie można ten etap pominąć. Na każdy spód bułki nakładamy łyżeczkę sosu powstałego z wymieszania miodu i musztardy, następnie nakładamy sałatę, pokrojonego pomidora, krążek wołowy, karmelizowaną gruszkę, znowu odrobinę sosu i na wierzch bułkę. Smacznego!


Burger wołowy

Burger wołowy

Burger wołowy

Print Friendly, PDF & Email
Tagi